GONDOLA QUATTRO FORМАGGI

Любовта на гондолиерката
(или ладийки от тиквички с четири вида сирена)

Напоследък съпружето все по- рядко е в къщи, когато не е до -късно на работа строи фамилната къща заедно с моя баща. И по тази причина аз все по- често съм сама и ми е пусто у дома без него. След тежкия му ден гледам винаги да го изненадам с нещо вкусно, нали затова е жената - да бъде сърцето на дома. Тъй като той много обича тиквички във всякакви варианти (както и аз междувпрочем), а и сега е сезонът на този изключително крехък и вкусен зеленчук му направих пълнени тиквички с 4 вида сирена. Нарекох ги "Любовта на гондолиерката". Резултата - изключително вкусно лятно предложение, да не кажа, че направо си облизахме пръстите.




За 3 порции:
3 малки крехки млади тиквички
1 ч.ч. замразена царевица
1 ч.ч. течна неовкусена сметана
3 листчета ементал
1 непълна ч.ч. натрошено краве сирене
малко синьо сирене
1 яйце
1 ч. л. каперси
няколко листенца зелен лук
1-2 скилидки чесън




кашкавал за поръсване
зехтин
сол
черен пипер
майорана

Тиквичките издълбаваме с помощта на специален уред или малка лъжичка. Във вряща подсолена вода слагаме издълбаните тиквички, за да ги попарим за кратко. Не варим, нужни са около 50-60 сек. Веднага след това ги потапяме в ледено студена вода. Отцеждаме. Издълбаната смес накълцваме добре и я слагаме да се задуши с царевицата и малко мазнинка. След около 2-3 мин. добавяме нарязания на дребно лук, сметаната, сирената (ементала е накъсан на лентички), подправяме със сол, пипер и майорана, добавяме чесъна нарязан на много тънки филийки, каперсите, объркваме с яйцето. То ще ни служи за спойка.

В намаслена тавичка поставяме тиквичките, запълваме със сместа и наръсваме с кашкавал. Покриваме с фолио и печем около 15 мин в загрята на 200 С фурна. Махаме фолиото, запичаме до зачервяване кашкавала и сервираме с чаша добре изстудено бяло вино или бира, според предпочитанията. Хапваме с апетит и в спокойствието на домашния уют.

Да Ви е сладко!

Задушница





Дойде и Задушница - времето, когато споменаваме своите любими хора, които вече не са сред нас. Това беше повод да направя един ябълков сладкиш, вместо да купувам нещо готово. Смятам да поканя родителите си на следобедно кафе и подходяща добавка към него ще е именно днешният особено сполучлив специалитет. Получи се сочен, топящ се по небцето, ароматен и вкусен сладкиш. Вие може да го сервирате с топка сладолед, с кафе или сок.

Много вкусна следобедна закуска за малки и големи. Ето и направата му:




4 големи ябълки
4 яйца
2 непълни ч.ч. брашно
половин пакетче бакпулвер
1/2 ч. ч. счукани орехови ядки
1 ч.ч. захар
2 с.л. олио

пудра захар за поръсване

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме по мъничко олиото, пресятото брашно с бакпулвера, най- накрая добавяме много внимателно ядките и ябълките, които предварително сме почистили, обелили и нарязали на малки парченца. Разбъркваме лекичко с дървена бъркалка до смесването на всички компоненти. Печем в предварително загрята на 180 С фурна до порозовяване на тестото. Пробваме с клечица. Ако излезе мокра, а отгоре сладкишът се е зачервил можете да метнете върху му един лист алуминиево фолио. Изстудяваме върху решетка, след изстиване наръсваме с пудра захар и нарязваме на парченца по желание.

Опитваме с чаша ароматно кафе и добра компания :)

Да Ви е сладко.



По черешово време

Тази седмица ми е меко казано ужасна :( Не исках да започвам поредната публикация с нещо толкова песимистично, но уви. Много проблеми в работата, някак си ми е тъжно, уморено, усещам, че губя посоката. Дано тези дни бързо да отминат.
А днес е деня на приятелството, уважаеми читателю - приятелю :). Желая ти повече истински приятели. Моите се броят на пръстите на едната ми ръка. Най- добрите от тях намирам в своите близки, знам, че те никога не биха ме предали, че истински мога да разчитам само на тях и някак си най- хубаво и спокойно ми е именно с тях. Може би защото за мен дома и семейството са святи неща. И понеже наближава Черешова задушница, когато ще си спомним за близките и приятелите, които вече не са между нас и понеже моята баба наскоро имаше рожден ден (както тя се изразява "по черешово време"), а и за да стопля душиците на всички около мен, а и на себе си спретнах една тортичка. Да се почерпят и живите, и тези, които не са между нас, а и ти виртуални ми приятелю. Предлагам рецептата, за тези, които ще се позаинтересуват.





Торта " Капучино"

За блата са ни необходими:

4 яйца
8 с.л. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
125 мл вода
1 ч.л нес кафе
1 1/2 ч. л. бакпулвер

За крема:

200 мл течна неподсладена сметана
1/2 ч. ч. пудра захар
1 ч. л. нес кафе
1 с.л. мляко

За сиропа:

1 ч. л. нес кафе
вода
захар

Разбиваме отделно белтъци и жълтъци. Към белтъците добавяме много внимателно като постоянно бъркаме с дървена бъркалка разтворените във водата кафе и захар. Прибавяме отново внимателно жълтъците. Пресяваме брашното с бакпулвера и го прибавяме към яйчната смес. Изсипваме в тортена форма и печем 50 мин. в предварително загрята на 180 С фурна. Много е важно да не отваряме фурната по време на печенето. Изстудяваме върху решетка, разрязваме тортата на две и измазваме между блатовете, отгоре и отстрани с разбитата сметана, към която сме прибавили разтвореното в мляко кафе. За да не останат блатовете сухи можем да ги пулверизираме с топличък сироп приготвен от сладко и силно кафе. Нужни са поне 12 часа престой в хладилник, за да стегне тортата и да поеме всички аромати. Украсяваме по желание и с каквото разполагаме.

Хубав ден и остатък от седмицата и приятни почивни дни.