Бабина гозбица


Лятото вече е към края си, дните стават по - прохладни и вече по- често приготвям разни нещица. В събота обикновено е моят пазарен ден и аз отивайки там отново се натоварих с всевъзможните дарове, които изобилното лято ни предлага. Почти никога нямам колебание какво да сготвя. Така и сега без да се замисля сготвих любимата гостба на моя баща, приготвяна му в миналото от неговата баба, предавана у дома от поколения. Може би повечето от вас я правят в различни варианти. Ето и моят:
За 6 порции:

4 зелени пиперки
2 патладжана (баба им казва сини домати)
4 големи домата
2 с.л. доматено пюре
1 глава чесън
1 връзка магданоз
сол
олио за пържене

Пиперките измиваме, подсушаваме и изпържваме цели без да почистваме от семената и дръжките. Така те стават по- вкусни, запазват аромата и соковете си по - добре.  Използвайте дълбока тенджера, пръскат доста. За да намалите пръскането посипете малко солчица в олиото. Патладжаните измиваме, нарязваме на шайби и потапяме за половин час в силно подсолена вода, за да изтече сока им. След това отново изплакваме и отцеждаме. Изпържваме до зачервяване от двете страни. Не ги прегаряйте. Нека останат по- мекички. Докато се пържат настъргваме на едро ренде доматите. В мазнината, в която сме приготвяли зеленчуците запържваме почистения и нарязан на едро чесън.  Добавяме доматите, пюрето, разтворено в малко хладка вода. Оставяме соса да се редуцира и прибавяме пиперките и патладжана към соса, колкото да клокнат два - три пъти. Ястието овкусяваме със сол и много магданоз. При поднасяне непременно предвиждаме голяма бучка сирене в порцията на всеки, както и няколко скилидки чесън и хлебец.

Гарантирам, че ще си оближете пръстите. Да Ви е сладко.

Израелски мини кроасанчета

Много вкусна рецептичка намерих в блогчето на Мими(My cooking creations). Реших да я пробвам, тъй като често ни се похапва нещо соленко. Дали за залъгване на глада, дали за сутрешна или следобедна закуска, дали за вечеря със салатка и бяло вино.
Тези кроасанчета имат доста материал ☻☺, но всичко хубаво става с качествена суровина. Можете да ги направите мини, може големи, излизат доста бройки. Идеални са за почерпка, за парти. Паснаха идеално на изгладнелите ни душички през дългия работен ден по нашата нова къщурка.

И така, ще са Ви нужни:

200 г краве масло
250 г извара
150 г настърган на едро ренде кашкавал
2 пак. сирене крема
1 ч. л. сол
3 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 яйце
поръска по желание (аз ползвах сухо чили)

Пресяваме брашното с бакпулвера и солта. В него режем хладното масло на кубчета, добавяме всички сирена и много чевръсто замесваме гладко тесто. Тестото става меко, но не прекалено, а толкова, че работата с него да е удоволствие. За 30 минути го оставяме във фризера или за около час в хладилника, покрито с фолио за свежо съхранение. През това време загряваме фурната на 180 С и застиламе тавичката с пергаментова хартия. Тук е мястото да Ви споделя един трик, който много ми помага. Тъй като хартията за печене е навита на ролка и след разгъване се огъва и не застава плътно по тавата, за да не ми се размества аз капвам няколко капки вода в тавата. Хартията буквално залепва и няма мърдане. Някои слагат масло, но според мен е излишно разточителство.

След като сме извадили тестото от хладилника го разделяме на 4 топки и всяка разточваме на кръг. Режем като торта на 8 (за по- малки кроасанчета) или на 4 за по- големи. Завиваме на кифличка, намазваме с жълтък, поръсваме с подправка и печем 35 мин. или до зачервяване. Изваждаме, охлаждаме върху решетка и ядем с голям апетит :)


Към кроасанчетата можете да добавите майонезено сосче, ако ги ядете топлички, с чаша силно изстудено бяло вино биха били идеалната коктейлна закуска привечер, с айран за похапване в тихия следобед.

Обичам ви, благодаря, че наминахте в моя свят.

Лятно зареждане, физически и емоционално


Много трудно изкарвам летата. Родена съм в самото сърце на зимата, сигурно затова не ми понасят жегите, просто не съм аз. Способна съм, направо да припадна на улицата от премаляване. Затова в най- горещото време ми е нужно здраво презареждане. Стоя на хладно, върша лека домакинска работа или си чета. Много обичам книги, които успяват да докоснат сърцето ми. Това е последната, която прочетох. И много ми хареса. Не е тежка, макар, че на няколко пъти ме разплака ☺, има поука, има любов, има страдания, има прекрасни човешки отношения и различни съдби. Хареса ми.

Пепел от рози - Лийла Мичъм



А физически зареждането стана с помощта на ето този нов уред, много му се радвам, защото изстисквам плодовете без усилие и е в любимия ми зелен цвят.



Независимо как понасяте жегата - прохладно и спокойно лято на всички!