Торта "Пражки линии"

Хайде пак нещо сладичко, за останалото просто не ми остава време да снимам. Тази тортичка харесах в любимия си сайт " Гответе с мен/ Мими/ 3 и веднага реших да я направя на домашните. Името е малко странно, но пък на вкус е сууупер.

Необходими са ни:





Блатове:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. подсладена готварска сметана
1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно
1/2 опаковка кондензирано мляко (опаковка от 400 мл)
1 ч.л. сода погасена с мъничко оцет
2 с.л. какао

Крем:

1 яйце
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. мляко
1/2 опаковка кондензирано мляко
300 г краве масло

Украса:

1 ч.ч. орехи (смлени или ситно натрошени)
200 г шоколад за готвене
малко бял шоколад и кандирани черешки по желание

Разбиваме яйцата със захарта до утрояване на обема и гладък, въздушен крем, добавяме сметаната,, кондензираното мляко и брашно. Най- накрая сипваме содата и разбъркваме добре. Половината от сместа изсипваме в намазана с масло кръгла форма и печем на 190 С до готовност. При останалата смес сипваме какаото и също изпичаме. Двата блата охлаждаме и разрязваме на две половини, така че да получим 4 еднакви блата.
Кипваме млякото, разбиваме размекнатото масло със захарта и яйцето и малко по малко добавяме топлото мляко към маслената смес. Накрая добавяме и кондензираното мляко. Охлаждаме.
Сглобяваме тортата в следния вид: тъмен блат, крем, орехи, светъл блат, крем настърган шоколад, тъмен блат, крем ... и т.н. повтаряме. Най- отгоре заливаме с крем и поръсваме с шоколад, а отстрани гарнираме с орехи. По желание за украса разтапяме малко бял шоколад и правим тънки линийки върху тортата.

Много ще Ви се услади, гарантирам.







Бисквитено руло с шипков мармалад





Продължвам със спомените от детството и неговите вкусове и безгрижие. Наскоро разхождайки се сред рафтовете в "Метро" дочух едно момче да казва на приятелката си, че му се яде шипков мармалад. Аууу, в главата ми веднага нахлу спомена за едно бурканче със син етикет и шипки, пълно с ухаещо вълшебство. Скришом започнах да гледам на рафта, докато те си избираха ☺☻, ами то има поне десет вида мармалад. Чудих се, чудих се и най-накрая реших да заложа на позната фирма, на която ние внасяме материала (от Китай разбира се). Пълно разочарование. Няма нищо общо нито на вид, нито на вкус, нито на аромат, но няма как реших да го вложа в нещо, защото иначе щеше да остане неизяден и трябваше да го изхвърля, а аз не мога да изхвърлям храна. Просто сърце не ми дава.

И така, исках да е пак нещо "спомнящо ми", та се сетих за времето, когато в магазините нямаше почти нищо и българската жена пак правеше чудесии с малко продукти, но пък качествени. Главата ми веднага роди бисквитено руло.

Ще са ни нужни:

кръгли бисквити, гледайте да нямат дупка в средата
(за всяко руло аз използвах по един пакет бисквити, при мен общо 3)
1/2 пак. висококачествено краве масло без сол и растителни мазнини
шипков мармалад
за овалване или украса по желание смлени орехови ядки, кокосови стърготини, шоколад




Маслото оставяме на стайна температура, за да се отпусне. Започваме да мажем бисквитите с шипков мармалад и ги слепваме една към друга. Слепваме всички бисквити една след друга, като оформяме дълга редичка. След като слепим и последната измазваме цялото получило се "саламче" с маслото. Пренасяме внимателно върху лист алуминиево фолио или олио за свежо съхранение и завиваме стегнато. Оставяме в хладилник да стегне (аз оставих една нощ). След като извадим овалваме в поръска по желание, моите бяха в смлени орехови ядки, едното го поръсих със стопен на водна баня шоколад. Трябва да оставите рулото да се отпусне, за да може мармалада да овлажни бисквитите, иначе става много сухо. Режем по диагонал, за да получим красива шарка.

Много е лесно, бързо и вкусно. У дома бисквитите бяха с три аромата - на масло, мляко и какао и трите рула бяха ометени за отрицатено време. Дано да ви е сладко следобедното кафе и слънчев деня ви.