Гулаш със свинско месо (или как да си направим една по- различна яхнийка с унгарски привкус)

Гулаш на унгарски означава кравар, т.е. ястието се приготвя с говеждо или телешко, но аз ще изпъля рецептата със свинско. Вие разбира се можете да направите традиционния унгарски гулаш с телешко месо. Въпрос на вкус.













700 г свинско месо, нарязано на кубчета
1 глава лук
червен пипер
черен пипер
сол
дафинов лист
копър
мащерка
сух магданоз
3 с.л. сметана
2 с.л. доматено пюре
2 ч.ч. бульон
3 големи картофа

Месото овкусяваме със сол, черен и червен пипер. Объркваме добре. Лука нарязваме и задушаваме в малко олио + водичка. Добавяме месото, запържваме леко и добавяме горещия бульон, дафиновия лист, сухия магданоз и копъра. Оставяме да поври така около 40 мин. След това изваждаме подправките, добавяме едро нарязаните картофи с мащерката, посоляваме още малко и отново варим около 15 мин. Накрая добавяме сметаната с размитото доматено пюре. Захлупваме на тих огън за последни три минутки. Получи се вкусен топъл неделен обяд. С хлебец и чаша червено вино си е направо угощение.

Ballantine's chocolate cream coffee

     След неделните утрини, да разкажа и за неделните следобеди. С изключение на "моите мили съседи", всички останали са или някъде, или си почиват. Отново е настанала тишина, прекъсвана единствено от шума на листата до прозореца на спалнята. Слънцето упорито се опитва да надникне през плътните ми пердета, къде успешно, къде не толкова. Аз съм се изтегнала на широкото легло и под притворените клепачи очите ми следят играта на слънчевите лъчи по все още свежите пролетни листа. Всеки момент ще ме налегне сладка дрямка....
     И изведнъж в главата ми, незнайно откъде се прокрадва мисъл за кафе. Кафе в чистия му вид не ми е достатъчно. Иска ми се нещо по- богато и плътно като вкус и аромат, като усещане и послевкус, като спомен за един сладък неделен следобед. Решавам, че ще си доставя едно дъъъ-ъ-ъ-ълго удоволствие, все пак имам само един почивен ден, това е нечовешко. А аз, както казва съпружето, прекалено навътре го взимам. Скачам и започвам. Изваждам продуктите от хладилника:

250 мл течна подсладена сметана
100 г черен шоколад, колкото по- черен, толкова по- добре
2 с.л. кафява захар
за всеки участник в следобедния dream coffee break предвидете по:
50 мл уиски Ballantine's
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. нес кафе











Първо разбийте сметаната на твърд крем. Знаете си, че тя трябва да е студена. Сложете в малка тенджерка, която предварително сте изплакнали със судена вода прясното мляко. Този трик знам от моята майчица, така млякото няма да загори. Сложете на котлона, разтворете вътре захарта, кафето и натрошения шоколад. Бъркайте до пълно разтапяне на шоколада. Сместа трябва да е гореща, но да не завира.
  Изплакнете необходимия брой чаши с гореща вода или ги затоплете в микровълновата. Налейте вътре уискито, след това млечно кафеената смес. Отгоре сложете доволно количество от разбитата сметана. Можете да наръсите с шоколадови или цветни пръчици. Сервирайте във висока чаша със столче и сламка, заедно с една-две шоколадови бисквитки.


  Чудесно е. Експлозия от вкус, топлина, ухание и кадифена нежност. Можете да си поканите приятелки, да си говорите, да пиете кафе, да си лакирате ноктите една на друга, да се смеете и да мечтаете. И да оставите незабравим спомен в сърцата си от един лежерен априлски следобед. Топъл, раздаващ, галещ и отпускащ. Като самите Вас.

Enjoy.
 

Тутманик тре лече или любима неделна закуска

Много, ама много обичам тихите неделни утрини. Ставам рано, около 7:00 и тихо, на пръсти се измъквам от спалнята. Правя си кафе и излизам на терасата. Толкова е тихо и спокойно, звучи само лека музика от БГ радио, цветята ме докосват с нежните си главички, а аз им отвръщам с усмивка и нежна милувка. И искам този миг никога да не свършва, сякаш времето е спряло, само слънцето, свежите, току порастнали листа на дърветата, окъпани в пролетния дъжд и няколко врабчета ми правят компания. Ето за такива моменти си струва човек да живее. Някога, когато дойде време да си ида от света за нищо няма да ми е мъчно освен за красотата и музиката. Толкова са съвършени и двете. Красотата в природата, като висша форма на съвършенство и музиката, като най- великото човешко творение. И сякаш потъвам в безвремие. После, когато минава първата кола и хлопва първата врата се сепвам и бързам да направя неделна закуска за моите обичани хора.  Ето я и нея, при липса на достатъчно продукти се получи един изключителен тутманик с три вида мляко.













Ще дам пропорции за една малка тавичка, но в зависимост от броя на членовете в домакинството Вие може да увеличите количеството на всеки един от продуктите.

Тутманик tre leche

Ха, ха, това звучи като Ричард Иванов примерно, но нищо, така е по- интересно.

2 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
2/3 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. заквасена сметана
200 г  бяло саламурено сирене, предварително изкиснато във вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. лимонтузу
1 ч.л. сол
брашно за гъста каша, прибл. 2-3 ч.ч.
1/2 ч.ч. олио

Разбиваме яйцата на пяна. В киселото мляко погасяваме содата и добавяме лимонтузуто и солта, разбъркваме и изсипваме при яйцата. Добавяме олиото и прясното мляко, след това сметаната. Объркваме всичко добре. Започваме да пресяваме и да добавяме отгоре брашно, дотогава, докато получим смес за много гъсто кексово тесто. Изсипваме в тавичка намазана с олио и печем на 200 С до получаване на златист загар. Пробвайте с клечица дали ще излезе суха от печивото. Ако по нея има смес, а отгоре тутманика е готов, покрийте с алуминиево фолио и допечете. Покрийте за малко с кърпа, за да се задуши, след като извадите от фурната. Сервирайте с парченце сирене и лъжичка домашно сладко.
Голяма вкусотия.













Насладете се на закуската със семейството си и удължете максимално неделната утрин.


Млечна торта с ананас















Отдавна не съм публикувала, но предвид душевното ми състояние напоследък, нямам желание за нищо. Затова една изостанала тортичка, хубавичка се получи.

Това е вариант на парфе и чийзкейк в едно:

За блата:
300 г маслени бисквити
200 г хладко масло, нарязано на кубчета

За крема:
1 пак. желатин
400 г плодово мляко за пиене
1 малка опаковка течна подсладена сметана
4 с.л. пудра захар
ванилия

Украса:
1 консерва ананас
1 пак. желатин
4 с.л. захар
сока от компота

В блендер смесваме натрошените бисквити с маслото. Получената хомогенна смес, изсипваме в кръгла форма с d = ~ 20 см., застлана с пергаментова хартия. Много добре притискаме сместа към дъното на формата и стените, така че да получим много сбита и тънка основа. Поставяме за около половин час в хладилника да стегне. Желатина разтваряме в малко топла вода и изсипваме в плодовото мляко, където сме разтворили ванилията и пудрата захар. Чак тогава вадим сметаната от хладилника и я разбиваме на твърд крем. Ако е леко топла, това няма да се получи. Добавяме съвсем внимателно към млечната смес. Изсипваме върху бисквитения блат, подравняваме и пъхваме обратно на студено за два часа. Разтапяме желатина в малко топла водичка и изсипваме при сока от консервата. Парчетата ананас подреждаме върху млечния блат, заливаме със сока, в който сме разтворили захарта и връщаме отново в хладилника. Аз оставих да стегне цяла нощ. Тортата е много подходяща за горещините, изключително лека и ефирна.














Тази седмица имаме само един почивен ден. Ужас. Не знам какво по- напред да свърша. И реших - зарязвам всичко и излизам на разходка. Така де, чака ме тежка седмица, ако поне малко не си почина, не виждам как ще издържа.
Пожелавам Ви и Вие да си починете добре, па макар и само за един ден. Чистенето, прането, подредбите и всякакъв вид домакинстване ще почака до следващата събота, няма да пусне крака и да избяга я. Но в никакъв случай не спете до 10:00 часа, така като станете, докато си изпиете кафето, деня ще е минал и нито ще сте си починали, нито пък ще имате време за каквото и да е. По- добре настройте часовника за събуждане като в работен ден. Така бодростта в понеделник сутрин Ви е гарантирана.

Хайде приятен неделен ден.