Мечи банички

Нали знаете колко много обичам мечоци, ама такива кафяви и пухкави, кръгли и добрички, да ти се прииска да се сгушиш в мечата им премяна и да заспиш сладко-сладко. А знаете ли какво ядат мечетата като се събудят от зимен сън? Ядат мечи лук, защото е съкровищница от ценни вещества - много количество вит. С, както и А, В1, В2, D, K. Действа изключитено добре и на човека, подобрява оросяването на мозъка, има противовъзпалително и антимикробно действие, щади стомашно - чревната система. Роднина е на обикновения чесън, но е наричан "чесън за аристократи", изключително популярен е в много европейски държави, с добре развита потребителска култура и стремеж към здравословно храненене - Германия, Австрия, Швейцария. Мощни лечебни сили дремят в това растение и много често се казва, че притежава всички качества на чесъна, но е значително по- полезен и лековит. В природата се среща на височина между 800 и 1200 м в екологично чисти широколистни гори, от април докъм средата на май е периода на неговия цъфтеж, когато можете да си наберете и използвате в сурово състояние. Има много по - фин и лек аромат от пресния чесън, миризмата му изчезва изключително бързо.



Стара планина, поляна с див чесън


Аз си имам няколко връзки с това мечо лакомство и направих различни вкусотии, но до снимка стигнаха само баничките. Представям Ви ги, простички и лесни, но толкова вкусни. Истината е в обикновените на пръв поглед неща: 



Нужни са ни:
1 пак. листи за баница
около 400 г сирене
4 яйца
солчица
черен пипер
1/2 ч.ч. разтопено краве масло

Измиваме мечия  лук внимателно листенце по листенце и подсушаваме върху домакинска хартия. Отстраняваме дръжките и нарязваме на ситни ивички. Сиренето натрошаваме, а яйцата разбиваме на пяна. Смесваме всички продукти, добавяме черен пипер и хомогенизираме. Листите за баница разтваряме и с ножица разрязваме на 4 еднакви квадрата. Нагряваме фурната до 200 С, тавичката от фурната застиламе с домакинска хартия. Не сте забравили да напръскате с вода, за да залепне хартията, нали ☺☻? Взимаме по 3 листчета от корите, намазваме с топеното масло и в единия край слагаме от плънката, навиваме на рулце. Отгоре отново намазваме обилно с масло. Печем до приятен загар. Ядат се топлички с чаша айран, може да сервирате и към следобедното вино като лека закуска. Вкусни са и остават мекички, дори и като изстинат.

P.P. Сигурно точно такива банички е направила Маша на Мечока като го е изпратила на гости на баба и дядо, а той милия не е могъл да устои ☺.

Мечешки привет ☺☺




Мецанината премяна


Повея ветрец от чука,
довея листец от бука.
Намери си го Мецана,
проводи бърза покана
до трима тънки шивачи -
черни бръмбари - рогачи.

Дойдоха те при Мецана -
да й ушият премяна.
Седнаха турски на сянка
под една гранка от джанка.
Три дена пяха и шиха -
премяната й ушиха.

Пуста премяна зелена -
нещо бе лощо скроена.
Кога я Мецана надяна -
много й дълъг сукмана:
през три се дола простира,
всичкия репей събира.

Асен Разцветников

 

Бананов крамбъл/banana crumble

Имам си нови формички, не мога да не ги използвам веднага. Крамбълът е най- лесния и бърз десерт, който можете да си приготвите. Можете да го възложите на децата, така, както моето момченце го направи, съвсем само. Можете да го приготвите с всякакъв вид пресни или сушени плодове. Отгоре оригинала е с обикновено брашно и масло, но аз подходих към приготовлението, използвайки бисквитени трохи, хем по- лесно, хем по- вкусно. Избрах бананите заради аромата, който носят, но пък са малко сухички. Те много добре се съчетават на вкус с ягодите. А и сега е времето на този красив, вкусен и изкушаващ плод, реших да сложа и "мъничко червеничко".


за три огнеупорни малки формички

1/2 опаковка чаени бисквити с аромат на масло и мед
3 ч.л. кафява захар
2 банана
10 ягоди
1/2 пак хубаво масло




Намазваме формичките с масло, на дъното разпределяме нарязаните на кръгчета банани, върху тях парченца ягоди. Наръсваме с по една лъжичка захар. Бисквитите натрошаваме в блендер заедно с маслото, така че да се получат маслени трохи. Наръсваме с трохите плодовете и запичаме до златисто на 200 С. Оставяме да изстине, но не напълно, крамбълът се хапва леко топличък, поднася се с топка сладолед. Аз поднесох с домашен капучино сладолед.

Чудесен, лесен и лек плодов десерт.