Овесени лешникови сладки

Number two :) на мини сладките тази Коледа. Много ароматни, много симпатични и мекички със сърцевина от цял лешник. Изключително подходящи с latte macchiato например, за да се стоплим в студената, ветровита и снежна варненска зима.
Продукти:
 
1 ч.ч. кристална захар
2 яйца
1 ч. л. канелена захар
1 ч. л. ванилова есенция
1 ч.ч. фини овесени ядки
75 г твърдо масло без примеси
100 г цели неосолени лешници
брашно за средно твърдо тесто
 
   Яйцата разбиваме с помощта на домакинска тел заедно с кристалната захар, добавяме и канелената, ваниловата есенция, овесените ядки и маслото нарязано на парченца. С брашното замесваме чевръсто средно твърдо тесто, което оставяме за 30 мин. в хладилника. След това разточваме на тънък пласт с дебелина около 1.5 . Изрязваме в желаната форма, аз предпочетох да изрежа във формата на цветче и застлах намаслена мини мъфинена формичка. В средата поставяме цял лешник. Покриваме с капаче от тестото. Ако желаете можете да счукате на едро лешниците и да замесите в тестото. Печем в предварително загрята на 175 С фурна до леко кафеви крайчета. Можете да украсите по желание. Аз предпочетох да оставя натюр и така ми харесаха.
 
    
 





    Топли и вкусни почивни дни,успешна предколедна подготовка и пълни с трепетно очакване мигове.

Овесени коледни сладки с шоколад



Ето ги и първите малки коледни сладки. Във формата на снежинки, в унисон с прехвърчащите навън. Чудесни се получиха и съхранени подходящо ще бъдат още по - хубави в Коледната нощ.

Продуктите:
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. захар
4 препълнени с.л. свинска мас
цитрусова есенция
1/2 ч.ч. овесени ядки, фини
1/2 ч.ч. брашно от нахут
1/2 ч.л бакпулвер
шоколадови капки или ситни парченца черен шоколад
брашно за омесване на средно твърдо тесто
пудра захар за разточване
ванилена захар за украса на снежинките

        Маста разтапяме и към нея прибаваме захарта. Разбъркваме. Добавяме яйцето, есенцията, нахутеното брашно, предварително пресято с бакпулвера, овесените ядки. Добавяйки по малко брашно, замесваме средно твърдо тесто. Завиваме във фолио за свежо съхранение и оставяме да отпочине 30 мин. в хладилника. На плот поръсен с пудра захар доомесваме и добавяме шоколадовите капки. Разточваме на тънък пласт и изрязваме в желаната форма, при мен снежинки. Печем върху пергаментова хартия, във фурна предварително загрята на 175 С. Следим, за да не изгорят, нужни са само няколко минутки да покафенеят ръбчетата. Още топли наръсваме с ванилена захар. Съхраняваме в плътно затворен съд.                   
 




Бързам да ви покажа един много мил жест получен днес в пощенската ми кутия. Един подарък от SOS детски селища, чийто скромен ежемесечен семеен спонсор съм и аз. Естествено, напълниха ми сърцето, макар и с този символичен предколеден дар и поздрав, много ги обичам и се надявам още много години да мога да им помагам колкото мога, а колко много имам желание да бъде това "колкото" е друг въпрос. Това стопли и усмихна денят ми, чe някъде там, в снежна Трявна съм направила макар и задочно поне едно детенце малко по - щастливо, че има някой, който ще бъде в мислите си там в святата нощ.
 



Сърдечна и топла прегръдка виртуални ми приятелю. Дано светлинката по пътя на очакваните светли дни бди над теб и те води напред. До Коледа остават 5 снежни дни, пълни с трепет и очакване. Чудото предстои, не спирай да вярваш..., keep walking ☺

 
Поздрав от мен за теб с обич, нещо любимо.

Зимен чийзкейк





      Най -сетне у дома.... Подготвям се за Коледа, какво по- хубаво от това! Наскоро си купих списание "Амадеус", в което имаше диск с класическа музика. Сега го слушам, толкова ми е спокойно, топло, уютно, въпреки проливния дъжд навън. О, аз обичам дъжда, но за него друг път. Изпратих детенцето и любимия, запалих си ароматна свещ и открехнах вратата на моя свят, за да споделя с теб драги читателю на блогчето ми първото си кулинарно коледно творение за тази година.









Зимен чийзкейк


1 малка опаковка кондензирано мляко (по възможност light)
300 г бял шоколад
1 пакет шоколадови бисквити, около 150 г
80 г краве масло
200 г течна сладкарска сметана
1 пак желатин
кандирани портокалови и лимонови корички
по желание за украса фъстъчен крокант

   Ще започнем с приготвяне на кандираните цитруси, защото тях можете да направите и няколко дни предварително, за да си помогнете. И така, обелвате кората на един портокал и един лимон. Най- добре е това да стане със специално ножче, но ако нямате такова, използвайте добре наточен нож и изрязвайте по възможност само кората, без бялата обвивка отдолу. Нарежете на тънки лентички, а след това на малки парченца. В тенджерка на котлона кипвате вода с разтворена в нея захар 1:3. Пускате корите и оставяте да поврат 10 минутки. Отцеждате на домакинска хартия. Маслото и бисквитите смилате заедно в блендер. В малка тортена форма, застлана с хартия за печене, трамбовате много добре с получената смес. Разтваряте желатина според указанията на опаковката. Загрявате сметаната с шоколада, прибавяте кондензираното мляко, желатина и коричките. Нека не завират. Колкото да се получи хомогенна смес. Охлаждате. Изсипвате течността върху бисквитения блат и оставяте за няколко часа в хладилник да стегне. Voila ☺

Поднесете със силно еспресо или мартини. Прекрасно е. А сега бързам, излизам да купя още някои коледни подаръци. Светла и вкусна предколедна седмица.





Печено агнешко с розмарин

 Все по- коледно ми става, вече съм украсила у дома, украсихме офиса, направих ръчно изработени картички за любими хора... взех си седмица отпуск преди Коледа, за да се подготвя. Нямам търпение. Навсякъде усмихнати хора, натоварени с мрежички портокали, помъкнали подаръци, покупки, с шапки, кожухчета, топли ботушки. У дома ще ухае на коледни сладки, масло, канела, карамфил, борови клонки и какви ли още не коледни аромати. Очакване....на Коледата това и е най- хубавото, очакването.

Но дотогава има седмица-две време. А днес, ден след Никулден ще похапнем агнешко. Признавам си, че никак не обичам това месо. Специфичния вкус не е за мен. Но една много апетитна снимка ме провокира да направя поне веднъж нещичко. Речено- сторено, отидох на пазара, "изтръшках" еднo малко портмоне с парички и запретнах ръкави. Много хубаво се получи, дори и за нас неядящите агнешко. Хареса се. Когато е добре овкусено и приготвено натрапчивия дъх изчезва, а месото се топи и услажда на небцето.

и така:



1 агнешко бутче
1 лимон
маслини (по ваш избор, аз използвах "супер мамут")
около 1 1/2 кг дребни картофи
връзка пресен розмарин
1 ч.ч. вино (според наличностите у дома, моето беше червено)
1 ч.ч. зеленчуков бульон
сол
черен пипер
зехтин




















Агнешкото бутче изчистваме от излишните мазнинки. Овкусяваме го със солта, черния пипер и наръсваме обилно с клончета розмарин. Нареждаме лимона, разрязан на тънки кръгчета, намазваме обилно със зехтин и наливаме виното заедно с бульона. Обвиваме тавичката с фолио за печене и печем 1 час на 180 С. След като агнешкото е наполовина готово, слагаме картофите, овкусяваме ги със сол и черен пипер, и отново обилно клончета розмарин. Запичаме още един час. За красив загар махаме фолиото и оставяме да хване апетитна хрупкава коричка.

Не го снимах цялото, просто тавата беше много голяма и някак си не ми се стори красиво, та затова сервирано само порционно.






И внимавайте ☺, в тон с настъпилата вече зима и неприятните последици от нея е днешната мъдрост:

"Ако всичко върви гладко, значи пътят е хлъзгав.".


Благодаря, че останахте при мен за малко, надявам се да сте се стоплили, поотпуснали, добре похапнали и със затоплени ръчички, крачета, стомахчета и душички да очаквате като мен настъпващите почивни дни. И нека са спокойни, светли, топли и вкусни.

С обич:

Нина