Диетични рулца

Една лека вечеря искам да ви представя днес, тъй като навън се стопли доста, сякаш не е края на януари, имаме априлски температури.

Предвидете толкова парчета шунка, колкото порции ще направите, като за всеки да има по два резена.

За 3-ма:
6 резена постна шунка
2 червени печени пиперки
200 г извара
 1 ч.л. зехтин
 сол
черен пипер
риган
магданоз
Смесваме изварата и зехтина заедно със ситно нарязаните пиперки, овкусяваме с подправките и сипваме по няколко лъжички в единия край на резенчето. Завиваме на рулце и сервираме. Леко, приятно на вкус, диетично и с добри хранителни стойности.


И в мрачния, но пък топъл януарски ден ви показвам снимки от моята зимна Варна, която е всякога красива и си е просто Варна, другите думи са излишни, освен днешната доза мъдрост:

"Всяка промяна е за твое добро."





Маслен бисквит с еклеров крем

 В днешния дъждовен петъчен ден празнуваме Атанасов ден. Честит да е празника на всички именници с пожелание да са здрави, с радост и късмет да носят името си. Днес вече преполовяваме зимата, мисля че не можем да се оплачем, топличко е като за януари и приятно за разходка. Имам големия късмет да работя само на метри от морската градина на Варна, където пешеходствам и се любувам на красотата винаги, когато имам възможност за това в обедната си почивка.
 Днес ще ви почерпя с изключително вкусен маслен десерт. Хапва се обаче по мъничко, тъй като е калоричен. Но пък всеки ден не ядем сладкиши, а и през зимата имаме нужда от повечко калории, нали? Какво оправдание само ☺. Аз обаче само гледам и преглъщам, от сутринта съм си позволила само малко кафе с мляко, трябва да се грижим за фигурата все пак. Моите мъже обаче нямат тези проблеми, слабички и недохранени :) изглеждат, а на мен най- голямо удоволствие ми доставят миговете, отдадени за радостта на другите.


Ако решите да пробвате

За тестото:
350 г пресято брашно
200 г масло
200 г пудра захар
2 яйца + 1 жълтък
щипка сол
ванилия
1/2 ч. л. бакпулвер
1 с. л. ром
2 с. л. какао

За плънката:
1/2 л. прясно мляко
4 жълтъка
170 г кристална захар
80 г брашно
ванилия
кората на 1/2 лимон

За поръска:
пудра захар
по желание настърган шоколадов кувертюр


Загрейте млякото и ароматизирайте с ванилията, прибавете захарта,  жълтъците, разбийте и добавете към тях брашното заедно с малко от млякото. Върнете при останалото мляко и бъркайте енергично до сгъстяване на крема. Оставете да изстине.
Маслото разбиваме със захарта, постепенно добавяме яйцата, жълтъка, солта, ванилията и брашното, какаото, рома и бакпулвера. Бъркаме със силиконова лопатка или дървена лъжица, може да го замесите в робот или с приставките на миксера за тесто, тъй като става гъстичко. Оставете във фризер за около 40 мин. в голям найлонов плик. След изваждане разточете заедно с плика и преместете във форма за кекс, като покриете дъното с тестото. Оставете малко за покриване отгоре. Изсипете изстиналия крем, изравнете и покрийте с останалото тесто. Изпечете за около 30 мин. на 180 С, като следите с клечица за готовността на тестото. Изстудете, обърнете и наръсете с пудра захар. Много подходящ е топлия чай в добавка.

Новогодишна торта с крем и кайсии

Здравейте приятели и нека е честита Новата 2013 година. Нека бъде здрава, успешна,мирна и щастлива. Нека носи радост, сбъднати желания, претворени в реалност мечти, достигнати хоризонти и нови, добри и ведри чувства. Да се научим да вървим напред с радост в сърцата, с добри помисли и желание за повече смивки.   
                                            Днес избрах да ви представя нашата новогодишна тортичка. Семпла и непретенциозна е на вид. В избраните продукти - нищо особено. Но пък носи своята символика - всяко едно малко парченце е хапка щедрост на природата от вкус и цвят, едно своеобразно мини слънчице са малките нежни кайсийки, събрали в себе си оранжева наслада за окото и небцето. И сякаш сами повярвахме, че ще е една слънчева и ведра, пълна с топлина и уют година.
 
Продукти:
 
200 г маргарин
200 г кристална бяла захар
5 яйца
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
750 мл мляко
2 опаковки ванилов пудинг (Dr Oetker)
400 г заквасена сметана
1 пакетче желе за торта
1 голям компот от кайсии (500 г)
 
 
      Маргарина разбиваме добре със захарта, добавяме едно по едно яйцата, след това и брашното с бакпулвера, предварително пресяти. Тавичка по избор, може правоъгълна, облепете с хартия за печене. Изсипете тестото и изпечете в предварително загрята на 180 С фурна до готовност, проверете с клечица. Докато блата се пече подгответе крема. В млякото разбийте пудингите с малко захар ( около 4 с.л. за всеки), бъркайте до сгъстяване на котлона, нека не завира и оставете да се поохлади. Към пудинга добавете сметаната. С получения крем, намажете изпечения и охладен тортен блат. На котлона загрейте сока от компота и в него разтворете желатина. Кайсиите, предварително добре отцедени, наредете върху крема и залейте с желатина. Оставете да стегне.
 
И тук не мога да не споделя, че тортата беше приготвена изключително от сина ми, разбира се под моето вещо ръководство. Знам, че му беше забавно и интересно. Тя и затова се получи толкова вкусна. Браво, Гоги.
 
 
 
 

Надявам се да ви хареса, до нови срещи, идния петък.