Ягодова торта от Флоренция

     От доста време отлагам направата на тази торта, исках да излязат малко по- хубави на вкус ягоди, но така и не дочаках нашенските ароматни и топящи се в устата червени плодчета. Нищо и така се получи, показателно е, че свърши за точно два дни, което у дома се случва изключително рядко.  Свежа торта с вкусна шоколадова подложка и много фин и лек крем, а ягодите потопени в шоколад и ядки дават един съвършен завършек на това прекрасно сладкарско изкушение.


Продукти:

за блата:
100 г шоколадов кувертюр
150 г шоколадови бисквити
12 коктейлни черешки
100 г натрошени сурови бадеми
75 г краве масло






за крема:
1 с.л. натурално нишесте
70 г захар
1 пак. пудинг сметана
300 мл мляко
250 заквасена сметана
4 с.л. портокалов ликьор
200 г извара
700 г ягоди

за украса:
10-12 ягоди
50 г шоколадов кувертюр
натрошен крокант
филирани бадеми

В блендер натрошете бисквитите с бадемите и разтопеното краве масло. Шоколада разтопете на водна баня и смесете с подложката. Добавете черешките. Объркайте добре до хомогенна смес. Форма за торта със саморегулиращ се ринг застелете с хартия за печене. Изсипете сместа и добре уплътнете дъното на формата. Оставете в хладилник за 3 часа.
Сместа за пудинга смесете с нишестето и разтворете в малко мляко. Останалото мляко кипнете заедно със захарта, добавете пудинга и го сгъстете. Прибавете сметаната, след охлаждане добавете изварата и ликьора. Измитите и почистени ягоди нарежете на ситно и добавете към крема. Получения крем изсипете върху студения блат, изравнете и сложете в хладилник за 4  часа.
Шоколада за украсата разтопете, потопете в него ягодите и веднага оваляйте в натрошения крокант. Панирайте тортата с филирани бадеми.

Да ви е сладко.










И сега искам да споделя своята съпричастност и мъка към загиналите невинни жертви по време на маратона в Бостън. Абсурдност, нечовешка жестокост, не мога да повярвам, че това се случва в един уж цивилизован вече свят. Но най-много ми е мъчно, толкова много, че дори ме боли като си помисля за десетките деца останали с ампутирани крайници в следствие на тези ужасяващи събития. До вчера те са били като всички останали свои връстници, бягали са и са се усмихвали, и с невинните си детски сърца нищо не са подозирали. А днес....днес вече част от тях я няма...и сигурна съм, че тази част, която липсва е някъде там в душата им ,завинаги осакатена и помрачена. Жестока, отвращаваща несправедливост. Моля се Бог да им даде сили, за да намерят смисъл да продължат...

"Много сили и обич трябват, за да се победи съдбата, която не зависи от личността. Но една личност, която има ценностна ситема, винаги остава над избора, определен от природата. И налага своя избор" - прочетено някога, някъде във виртуала.

Да бъдем силни и да се обичаме.
Благодаря, че споделихте деня ми.
Искрено, искрено ви обичам.






Франкфуртска торта



Тесто: 
100 г меко масло
150 г захар
1 пак. ванилия
4 капки лимонова есенция
щипка сол
3 яйца
150 г брашно (пресято)
50 г нишесте
2 ч .л. бакпулвер

Крокант:
10 г масло
60 г захар
125 г счукани бадеми

Маслен крем:
1 пак. пудинг ванилия на Dr  Oetker
100 г захар
500 мл мляко
200 г меко масло

няколко супени лъжици дюлево сладко
1 компот от мандарини за украса


Тесто: Маслото и захарта за тестото се смесват и разбиват до пухкавост. Добавят се ванилията, лимоновия аромат и солта. Всяко яйце се добавя поотделно и се разбива за около половин минута. Брашното смесваме с нишестето и добавяме набързо на две порции. Изсипваме във форма за печене (22 см), заглаждаме и печем в предварително загрята на 180 С фурна около 40 мин. Оставяме да се охлади и обръщаме. Режем хоризонтално до получаване на 3 блата.
Крокант: Маслото, захарта и бадемите загряваме при непрекъснато бъркане, докато захарта се карамелизира. изсипваме върху фолио и охлаждаме.
Крем: Пудингът приготвяме според указанието на опаковката, с по- малко захар. Охлаждаме. Мекото масло добавяме по малко. Блатовете се намазват с конфитюр и с леко втвърдилия се крем. Може да сложите за малко в хладилник да стегне. Поставяме блатовете един върху друг. С останалия крем тортата се измазва отвън, посипваме с кроканта и украсяваме с мандарините.




Много вкусно.

Поствам две снимки от един неделен излет до Тетевен и водопада Скока. Прекрасна екопътека, дори и през зимата.


Да не забравяме и петъчната дозичка мъдрост:
"Най - лошото поражение - отчаянието." - Майка Тереза