Ягодов чийзкейк

 Започнаха жегите... Голяма част от свободното си време прекарвам в Морската градина, сутрин на плажа, в обедната почивка на някоя пейка с книжка в ръка и под полувековно дърво, наслаждавайки се на морския вятър и мириса на варненския бряг. Чудя се как ли ще изкарам това лято? С всяка изминала година приемам топлината и прякото слънце все по- тежко. Все имам чувството, че аха - аха и ще припадна. В това време ми се хапва нещо леко, сочно и ароматно, и все пак питателно. И за да разнообразя малко обичайния сладолед ви предлагам да се насладим на един летен чийзкейк.



Продукти:

подложка
60 г корнфлейкс
120 г шоколад за готвене
50 г масло

крем
400 г маскарпоне
300 мл кисело мляко
1 1/2 пак желатин
сока на 1/2 лайм
200 г ягоди
2 банана
100 г пудра захар

украса
10-тина ягодки
2 с.л. кокосови стърготини
листенца свежа мента


На водна баня разтопяваме шоколада и маслото. В купа изсипваме корнфлейкса и добавяме стопения шоколад. Объркваме добре. Форма за печене с подвижен борд обличаме с хартия за печене и изсипваме сместа. Заравняваме и изстудяваме в хладилника. През това време разтапяме желатина. Маскарпонето смесваме с киселото мляко, захарта и лимоновия сок. Добавяме желатина и плодовете нарязани на кубчета. Изсипваме крема върху блата, изравняваме и оставяме в хладилника за една нощ. Вадим от формата, панираме с кокосовите стърготини и украсаваме с ягодките и ментата.

И ммм, резултата е превъзходен, качествения тийн - контрол у дома го одобри, значи е ок.








Скъпи читателю, в навечерието на най - българския празник - 24  май ти желая добро и ведро настроение, вяра в мечтите и гордостта да носиш името българско. Не забравяй своя род, своя език и не прекланяй глава. Бъди верен на завета на дедите ни - България да пребъде. Предавай тази любов на децата си, учи ги да тачат народа си, да пазят духовността и да се гордеят да се нарекат българи! Честит празник и на порасналите деца - днешните абитуриенти. Нека силата и младостта бъдат ваш верен спътник задълго напред. На добър час!

Бисквитено руло с течен шоколад и сметана


                                                                                                                                                                                                 
Тъй като тази седмица е дълга (отработваме), предлагам да се поглезим, щом утре пак сме на работа. Много вкусно, много бързо за приготовление и изключително вкусно руло. Става доста голямо като количество, така че е подходяща почерпка за повечко хора, доста е хранително, така че режете тънки парченца ☺. Украсата е въпрос на лични предпочитания и търпи безброй импровизации. Хайде захващайте се, докато е още хладно навън.


Необходими продукти:

200 г обикновени бисквити
125 г краве масло
400 г течен шоколад
1/2 - 1 ч.ч. смлени орехови ядки
2 с.л. портокалов ликьор
400 г заквасена сметана
3 с. л. пудра захар
100 г краве масло за крема
1/2 пак. бурбонска ванилия


В блендер начупваме бисквитите и ги смиламе на средно едри трохи. Сипваме ги в дълбока купа и към тях прибавяме разтопеното краве масло и течния шоколад. Добавяме орехите и ликьора. Голяма правоъгълна тава  застиламе с фолио за свежо съхранение, така че краищата да излизат от всички страни. Разстиламе сместа на правоъгълен блат с дебелина 1 см, добре притискаме с пръсти и оставяме в хладилник за 30 мин.
През това време приготвяме крема: разбиваме сметаната с кравето масло, следете да не остават бучици, добавяме пудрата захар и ванилията. Крема престоява в хладилника около 15 -20 мин, където леко ще стегне. С него намазваме втвърдения блат и с помощта на фолиото внимателно оформяме руло, което завиваме стегнато и оставяме в хладилник за една нощ. Украсяваме по желание, при мен с натурално какао, кокосови стърготини и малко захарни мини перлички.


Да Ви е сладко, Идеално пасва както с кафе, така и с добре изстудено бяло вино, розе или метакса например.



Прохладни и приятни майски дни скъпи виртуални приятели, нека слънцето бъде навсякъде - в душите, косите и очите ви, за да огрявате с него всичко около себе си.



Целувки, Нина


Турски питки

2 ч. л. суха мая
3 с. л. топла вода
100 мл топло мляко
2 средни яйца разбити
1 ч. л. морска сол
30 г много меко краве масло 

За плънката:
175 г сирене 
1 средно яйце, разбито
черен пипер
магданоз/копър
няколко капки  соев сос 
20 г краве масло






Пресейте брашното, смесете с маята. Налейте млякото, яйцата, сол и замесете меко тесто. Месете 5 мин. Постепенно добавете маслото и месете още няколко минути, докато тестото го поеме. Покрийте и оставете да удвои обема си. 
За плънката: С вилица смесете продуктите, добавете и подправките.

Тестото разделете на 6 части и оформете топки. Разточете и оформете плоски питки  с дължина 15см. Повдигнете краищата, за да не се разтече плънката. Сложете в намазана тава на значително разстояние една от друга. Разпределете плънката и сложете по малко масло. Сложете на топло да бухнат за 30 мин, и изпечете на 200С около 20-30 мин.