Великденска плитка с шоколадова плънка

Ехеее, забравихме се май ☺. Блогът е преместен, с ново име, но все сме си същите, с малко повечко бръчици по лицата само. Нищо, важното е в сърцето да няма бръчки от мъка, другото е неизбежно. Светлите празници дойдоха и отминаха, посрещнахме ги с много слънце, заредихме се за дни напред с радост и топлинка. Сборихме се с красиви яйчица, опитахме от вкусния козунак, който мама успя да направи с помощта на своя верен помощник. Без неговата ръка в омесването му май нямаше резултата да е тъй задоволителен.

Ето и рецептата, която можете да направите  и без повод. Просто опитайте:







Плитка с шоколадова плънка:

450 г брашно
100 г меко масло
3 яйца
100 г захар
1 пак. суха мая
125 мл прясно мляко
20-ина шоколадови бонбони с цяла ядка (тук бонбони Айсберг пасват идеално)
1 бял шоколад
1 ампулка ванилия
филирани бадеми

В подходящ съд сипете млякото и захарта. Затоплете леко на котлон или в микровълнова. Добавете маята и изчакайте да шупне. В пресятото брашно направете кладенче и счукайте яйцата, мекото масло и кваса. Замесете меко, еластично тесто, не добавяйте брашно, ако лепне по ръцете или ако е много рядко, нека е съвсем малко. Брашното ще ви подведе. Месете с намаслени ръце, тестото ще го поеме и ще остане меко. Оставете в леко затоплена фурна да увеличи обема си двойно. През това време в блендер натрошете бонбоните и шоколада. Нека не са съвсем ситни парченцата, за да се усещат ядките. Измесете още веднъж бухналото тесто и разделете на две. Разточете на дълъг правоъгълник с дебелина около 1,5 см. По протежение на всеки един сипете от смления шоколад. Сплетете красиво и сложете в намазана обилно с масло незалепваща форма. Посипете със захар и филирани бадеми. Оставете в затоплена фурна да бухне още веднъж. Изпечете на 190 С до красив загар, проверявайки готовността с шишче.






И нека кажем нещо за месенето на козунаци. В стаята следва да е достатъчно топло и да не става течение. Всички продукти трябва да са на стайна температура. Всеки един етап е добре да се спазва стриктно  и изчаква доброто бухване. Не добавяме брашно, защото козунака става много сух. Ако трябва да добавим нещо, то нека бъде масло. И накрая, но не на последно място, тъй като това е обреден хляб, нека приготвянето му става с добри помисли, в добро разположение на духа, не го месете, ако сте ядосани или нервни. Вашата добра енергия ще се предаде на хляба и благопожеланията, които сте изрекли, месейки го ще стигнат до всеки член на семейството ви.






 Една нетърпелива ръчица открадва първото яйце ☺ Дано са светли дните ви. Бъдете много щастливи и благодарете на Бог за всичко, с което ви е дарил.