Здравословни бисквити за закуска























От една година се храня изключително здравословно и резултатите не закъсняха. Е, имам някои пропуски, имам още много да уча, но вече избирам чисти продукти, доставени от малки стопанства по био земеделие и ферми, които не третират продукцията си с пестициди. Не знам само аз ли им вярвам, защото така и не мога да убедя хората около себе си, че храната от супермаркета  е некачествена, да не кажа понякога и вредна.
И тъй като трябва да храня не само себе си, гледам да угаждам на всички вкусове. В повечето случаи нещата се приемат, макар и с малко мрънкане. Но за себе си съм убедена, че давам най- доброто.

И така едни бисквитки за закуска, чудесно допълнение към чашата мляко, кафето или пък чая.




















Продукти:

2 яйца домашни или от свободно отглеждани, или пък пасищни кокошки
100 г кафява захар
2 с.л. смляно ленено семе
1/2 пак. бакпулвер
4 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. домашно квасено кисело мляко (ако имате разбира се)
2 с.л. био кокосово масло
пълнозърнесто брашно
шепа био бадеми
домашен течен шоколад (пак обещавам следващото зареждане да го покажа как се прави)

Пълнозърнестото брашно е трудно за пресяване, така че по- добре не се мъчете. Изсипете го в купа, прибавете бакпулвера, кокоса, лененото семе, малко нарязани на едро бадеми. Яйцата разбийте със захарта, прибавяйки на тънка струйка кокосовото масло и киселото мляко. Объркайте двете смеси добре и оставете на хладно да отпочине около половин час. С лъжица за сладолед топната в кокосово масло гребвайте малки топки и наредете в тавичката от фурната, която предварително сте застлали с хартия за печене. Боднете по една цяла бадемова ядка в средата на всяка бисквита и изпечете на 180 С до леко покафеняване на ръбчетата. Украсете с кокос и течен шоколад.

 Ииии, не мога да им устоя. Свършват за нула време.

Прохладни и спокойни почивни дни.

Петъчна доза (японска) мъдрост: Падни седем пъти, изправи се осем.











Кекс с рикота



Отдавна направих този кекс, то е видно и от снимките, ехееее, още ранните черешки бяха на мода ☺. Сега обаче намирам време да публикувам. Лято е, уикендите прекарвам далеч от шумния град, без достъп до интернет (какво щастие), вечерите ми са заети с домакинстване, а ако остане време за разходка, както снощи, после нямам сили за нищо, нищичко.









500 г пълнозърнесто брашно
400 г рикота (може българска безсолна фина извара)
250 г кафява пудра захар
40 г краве масло
6 яйца
есенция ром
есенция ванилия
1 бакпулвер
щипка сол
Яйцата разбийте със захарта. Добавете рикотата, отново разбийте. Прибавете размекнатото масло, брашното, ароматите, бакпулвера и солта. Отново хомогенизирайте. Форма за кекс намажете с масло и поръсете с брашно. Изсипете внимателно сместа и печете в предварително загрята на 180 С фурна около 50 мин. или до готовност. Проверете с шишче.
Украсете по желание (при мен с домашен течен шоколад). Как да си направите домашен шоколад без сухи млека и подобни вредности, в някоя от следващите публикации.
 


Нека е спорен денят Ви, нека е прохладен, свеж и изпълнен с положителни и нестихващо летни емоции.

С редовната петъчна мъдрост:

"Понякога, когато някой човек го няма, целият свят изглежда пуст".

Fettuccine con spinaci e tre leche или спаначени фетучини три сирена

   Мммм, лятото е в разгара си, на мен ми се привиждат италиански плажове, френска Ривиера, морска и средиземноморска храна, безгрижие, хладни нощи и студено бяло вино. И прегръдка на любим човек, топлеща, галеща, мека....
До отпуската ми има цели три месеца, затова засега само мечтая. Наваксвам в мечтите и стигам далеч, далеч, чрез атмосферата у дома, в хасиендата и храната, която приготвям, те не са нищо друго, а цел да ме отведат далеч отттук, от тази препълнена Варна, с тълпите туристи, мръсотията, която оставят след себе си, задушния многолюден върволяк...все неща, които така ме уморяват. Само утрините са мои - хладни, нови, чисти, безлюдни. Тогава изгрява една нова и свежа Варна, моята Варна.

И в този дух са вечерите ми, когато искам да забравя работния ден, да се отпусна, да поговоря с любими хора, с лека храна и чаша хубаво бяло вино.

Ето ги моите италиански фетучини, със стръкче мечта за жаркото слънце на Италия и една от любимите ми кухни.




спаначени фетучини
скаморца
любим кашкавал с подправки (моят е ето  този )
моцарела
половинка сметана за готвене (малка опаковка)
риган
чесън на прах
стръкче босилек

Сваряват се фетучините в подсолена вода със струйка зехтин. В тиган разтапяме сирената заедно със сметаната и подправките. Поднасяме със стръкче пресен босилек и чаша изстудено бяло вино. Buon appetito Ragazzi.



Петъчна доза мъдрост: Когато играта приключи и царят, и пешката се връщат в изходна позиция.



Прекрасни слънчеви дни ☺