Днес избрах да ви представя нашата новогодишна тортичка. Семпла и непретенциозна е на вид. В избраните продукти - нищо особено. Но пък носи своята символика - всяко едно малко парченце е хапка щедрост на природата от вкус и цвят, едно своеобразно мини слънчице са малките нежни кайсийки, събрали в себе си оранжева наслада за окото и небцето. И сякаш сами повярвахме, че ще е една слънчева и ведра, пълна с топлина и уют година.
Продукти:
200 г маргарин
200 г кристална бяла захар
5 яйца
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
750 мл мляко
2 опаковки ванилов пудинг (Dr Oetker)
400 г заквасена сметана
1 пакетче желе за торта
1 голям компот от кайсии (500 г)
Маргарина разбиваме добре със захарта, добавяме едно по едно яйцата, след това и брашното с бакпулвера, предварително пресяти. Тавичка по избор, може правоъгълна, облепете с хартия за печене. Изсипете тестото и изпечете в предварително загрята на 180 С фурна до готовност, проверете с клечица. Докато блата се пече подгответе крема. В млякото разбийте пудингите с малко захар ( около 4 с.л. за всеки), бъркайте до сгъстяване на котлона, нека не завира и оставете да се поохлади. Към пудинга добавете сметаната. С получения крем, намажете изпечения и охладен тортен блат. На котлона загрейте сока от компота и в него разтворете желатина. Кайсиите, предварително добре отцедени, наредете върху крема и залейте с желатина. Оставете да стегне.
И тук не мога да не споделя, че тортата беше приготвена изключително от сина ми, разбира се под моето вещо ръководство. Знам, че му беше забавно и интересно. Тя и затова се получи толкова вкусна. Браво, Гоги.
Няма коментари:
Публикуване на коментар