- „Ххехех, колко много и вкусна пролетна храна – зарадвало се мечето и потъркало доволно лапи след дъъългия зимен сън в хралупата, покрита с борови иглички. После се завтекло към горската полянка, покрита с мечешка храна и си устроило мечешко угощение., на което поканило всички верни мечи приятели. Три дни яли, пили и се веселили. И аз бях там, и аз похапнах и сега ще ви разкажа.
Ами нали съм мечколюбител и нищо мечешко не ми е чуждо, много, ама много обичам да похапвам мечи лук (левурда, див чесън или както там още се знае).
За ползите от мечия лук ТУК и ТУК, а днес две нови предложения от мен:
За ползите от мечия лук ТУК и ТУК, а днес две нови предложения от мен:
Картофена тарта с мечи лук
За форма с d=24 см
1 кг картофи
1 връзка левурда (мечи лук и див чесън)
1 яйце
100 г кашкавал
Сол
Пипер
Сух магданоз
Няколко сушени доматчета
Зехтин
Сварените и обелени картофи намачкваме с преса, може и на по - едри парчета, добавяме подправките и доматите, яйцето и смесваме всичко добре. Много вкусно е, ако се добави и натрошено сирене. В намазнена форма трамбоваме добре сместа, запичаме в предварително загрята на 200 С фурна до порозовяване крайчетата на тартата. Наръсваме с настърган кашкавал. Сервираме топло или студено с чаша вино или айран по избор.
Ядем с мечешки апетит!
1 връзка левурда (мечи лук, див чесън)
1 шепа сурови или запечени (по избор) лешници
1 шепа спанак
Сол
Зехтин ½ ч.ч.По желание 100 г пармезан
Вода при необходимост
Пасирайте до хомогенна смес всички съставки. Ако сместа е прекалено гъста добавете вода или зехтин.
А сега след като доволно сме потъркали мечото стомахче, може да подремнем на сянка.
Вкусни почивни дни и топла меча прегръдка от мен ☺
Петъчна доза мъдрост:
Има съдба, която братя ни прави,
никой сам не върви в своя път.
Каквото в чуждия живот направим,
към нашия собствен намира път.
Едуин Мар Кам
Петъчна доза мъдрост:
Има съдба, която братя ни прави,
никой сам не върви в своя път.
Каквото в чуждия живот направим,
към нашия собствен намира път.
Едуин Мар Кам
Няма коментари:
Публикуване на коментар