Бабин ден е! Поздрав за всички баби, мами и всички свързани с раждането на нов живот

Много мислих каква почерпка да занеса в офиса за днешния бабин ден, тъй като ще го прекарам на работа. Въпреки, че е събота, отработваме 2-ри януари. Голяма глупост е това с отработването, ако питате мен, но това е друга тема.
Исках да е нещо хем сладичко, хем напомнящо за раждащия се живот, хем многобройно, да се роят децата на България!

И така:

Ягодово ашуре



Продукти:

2 ч.ч. жито за варене
ягоди, колкото повече, толкова повече, моите за жалост по това време бяха замразени (нарязани на тънки ивички около 1 ч.ч.)
захар 1 ч.ч.
1/3 ампула ванилия
червена сладкарска боя ( ако не искате, можете да оцветите с разтворено в 1 ч.ч. вода нишесте с вкус ягода)

Бях замислила да направя класическо ашуре с ягодов вкус, нооо замисленото се промени в хода на приготвянето, поради добрата консистенция и вкус, които се получиха, както и изключително малкото време, с което разполагах. По тази причина пропуснах нишестето.

Приготовление:
Сваряваме житото в съотношение 1 към 3 поне. Колкото повече вода има, толкова по- добре. Ако ще правите ашуре класик, т.е. с нишесте, съотношението е 1 към 6. По време на варенето прибавяме щипка сол. Внимавайте, стойте близо до котлона, житото страшно бързо кипи. Така че след първоначалното завиране намалете котлона на най- ниската степен. Спокойно можете да оставите без надзор поне 35-40 мин. Малко преди да бъде поета цялата вода, изключете котлона и оставете отгоре житото. Така то ще поема до пълното изстиване водата постепенно и ще остане сочно, а зрънцата ще бъдат изключително добре разпукани. Завийте с нещо дебело, най- добре вълнено. Житцето трябва да стои на топло. Аз направих това още от предната вечер. Ако желате можете да отделите част от житото (около 1/3) и да го пасирате, като към него добавите разтворено и сварено нишесте. След това го сипвате в останалото жито. Моята версия беше по- съкратена, но също толкова вкусна. Просто пасирах цялото жито с пасатора, добавих захарта, ванилията, ягодите и малко червена боя за цвят. Разсипах в купички и украсих с ягоди. Вкусно ще стане, ако добавите счукани орехови ядки, а при сервиране ягодите украсите с бита сметана.


И така, обясненията станаха дълги, но в действителност десерта се приготвя изключително бързо.




Да ви е сладко, да са здрави децата ви и да има все повече българчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар