Карамелова лава




Хм, нещо сладичко ни се прияде. Доста по- рядко приготвям десерти по обективни причини. Е, явно Бог е решил, че прекалено сладък е животът ни. Нейсе, както казват едни южни съседи ☺.





























 И не може без тортичка.

Продукти:


Блат:
5 яйца
5 с.л. кафява захар
5 с.л. пълнозърнесто брашно
5 с.л. смлени орехи
100 г натрошен шоколадов кувертюр

Карамелов крем:
2 яйца
250 г кафява захар
100 г масло
50 г орехи

Ванилов крем:
1 пак. пудинг ванилия
125 г масло
400 мл прясно мляко
5 с.л. захар

Отделяме белтъци и жълтъци. Белтъците разбиваме на твърд крем със захарта. Един по един добавяме жълтъците. Внимателно объркваме с пресятото брашно, орехите, шоколада.  Изсипваме в тавичката от печката върху пергамент и печем на 200 C до леко златист блат. Охлаждаме. Срязваме тестото на три ленти всяка малко по- широка от предходната.

Яйцата разбиваме със захарта на водна баня, докато кремчето се сгъсти. Добавяме маслото и разбъкваме до стопяването му.
В дълбок съд с незалепващо покритие разтапяме 100 г захар до златист цвят, много внимателно добавяме яйченото кремче и разбъркваме чевръсто до хомогенизиране. След сваляне от котлона добавяме орехите.

Пакетчето пудинг приготвяме според инструкциите на опаковката. Добавяме маслото след леко охлаждане.

Сглобяваме тортата в следния ред: най- широк блат, карамелов крем, ванилов крем, среден блат, карамел, ванилия, най- отгоре е най- тесния блат, карамел, ванилия. Украсяваме с остатъка от някое от кремчетата.




















Е, нямам разрез на тортата, но така се случи. Вместо това, красиви рози поднесени ми с много любов и желание. Сладки, светли и топли почивни дни.























Петъчна доза мъдрост:
Този, който знае - не говори.
Този, който говори - не знае.
Лао Дзъ

Няма коментари:

Публикуване на коментар