Пиле в бохчичка




Позабави се публикуването в блогчето, но обещавам да се реванширам. Снимки много, а време за писане малко. Нищо, важното е, че пак съм тук с поредната вкусна и питателна рецепта:

Пиле в бохча:



500 г брашно
1 пак суха мая
200 г кисело мляко
200 мл прясно мляко
100 г разтопено масло
щипка сол
1 с.л. захар

500 г пилешко филе
200 г гъби
50 мл бяло вино
200 г заквасена сметана
50 мл зехтин
риган
самардала
сол
черен пипер


Маята разтваряме в топлото прясно мляко и захарта. Оставяме да набъбне за около 5-10 мин. и добавяме брашното. Добавяме маслото, киселото мляко, солта и омесваме меко и еластично тесто. Оставяме на топло да удвои обема си.

Месото нарязваме на малки кубчета, овкусяваме със сол и черен пипер и оставяме да се маринова. В нагорещен тиган запържваме до златисто. Добавяме нарязаните на филийки гъби, запържваме и тях. Слагаме малко риган, ако имате като мен прясна самардала, бяло вино. Задушаваме. След извиране на течността изключваме котлона, охлаждаме за малко и добавяме сметаната. Объркваме добре.

Тестото разделяме на 10 еднакви топки. Всяка разточваме на тънък кръг, сипваме върху половината от тях плънката, а с другата половина затваряме добре и защипваме краищата на двете като калцоне.

Печем в предварително загрята на 200 С фурна до златисто. Сервираме топли с чеснов сос и зелена салата.

И по чашка хубаво розе в този сезон ☺. Да ви е сладко!






Петъчна доза мъдрост:

Невидимото:
Най- прекрасните неща в живота са невидими - затова затваряш очи, когато целуваш, плачеш, мечтаеш...

Няма коментари:

Публикуване на коментар