В сезона на тиквичките

Тиквичките като почнат да раждат и няма спиране. Всяка година се чудя къде да я дяна толкова реколта. Раздавам, замразявам, пълня, пека, готвя... Само пърженето на тиквички в тази жега не мога да изтърпя. Ако и както казваше моя колега Мишо "Тиквичките да са уважителни само пържени." Признала съм ги върховна вкусотия са, но и по друг начин са си хубавки. Майката природа си знае работата и лятос, все такива свежи и сочни нещица ни е дала.













Тази събота от тиквичките спретнах една крем супичка и един дип. И двете драги ми Мишо, са мноого "уважителни".

За дипа:

1 голяма тиквичка
3 с.л. галета
1 с.л. сусамов тахан
5 скилидки чесън
1/2 връзка копър
сол
черен пипер

Кипваме подсолена вода и в нея бланшираме за кратко нарязаната на кубчета тиквичка. Отцеждаме добре. В блендер смесваме тиквичката, тахана и чесъна. Изсипваме в купичка и добавяме останалите продукти. Разбъркваме до хомогенна смес. Поднасяме с препечени хлебчета. Голяма вкусотия.

За креп супата ни трябват:
 две средни тиквички
1 шепичка почистен и измит ориз
2 морковчета
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. олио
сол на вкус
малко къри за екзотика
1 жълтък за застройка

Тиквичките нарязваме на кубчета. Картофите и морковите също. Слагаме във вряща подсолена вода. Добавяме олиото и ориза. Варим до омекване на всички продукти. Подправяме с къри и сол на вкус. Пасираме супата, докато е гореща и добавяме прясното мляко. Застройваме с жълтъка. Аз наръсих с пресни лавандулови цветчета.  Мммм прекрасно. Можете да сервирате както топла, така и студена.


Няма коментари:

Публикуване на коментар