Маслен бисквит с еклеров крем

 В днешния дъждовен петъчен ден празнуваме Атанасов ден. Честит да е празника на всички именници с пожелание да са здрави, с радост и късмет да носят името си. Днес вече преполовяваме зимата, мисля че не можем да се оплачем, топличко е като за януари и приятно за разходка. Имам големия късмет да работя само на метри от морската градина на Варна, където пешеходствам и се любувам на красотата винаги, когато имам възможност за това в обедната си почивка.
 Днес ще ви почерпя с изключително вкусен маслен десерт. Хапва се обаче по мъничко, тъй като е калоричен. Но пък всеки ден не ядем сладкиши, а и през зимата имаме нужда от повечко калории, нали? Какво оправдание само ☺. Аз обаче само гледам и преглъщам, от сутринта съм си позволила само малко кафе с мляко, трябва да се грижим за фигурата все пак. Моите мъже обаче нямат тези проблеми, слабички и недохранени :) изглеждат, а на мен най- голямо удоволствие ми доставят миговете, отдадени за радостта на другите.


Ако решите да пробвате

За тестото:
350 г пресято брашно
200 г масло
200 г пудра захар
2 яйца + 1 жълтък
щипка сол
ванилия
1/2 ч. л. бакпулвер
1 с. л. ром
2 с. л. какао

За плънката:
1/2 л. прясно мляко
4 жълтъка
170 г кристална захар
80 г брашно
ванилия
кората на 1/2 лимон

За поръска:
пудра захар
по желание настърган шоколадов кувертюр


Загрейте млякото и ароматизирайте с ванилията, прибавете захарта,  жълтъците, разбийте и добавете към тях брашното заедно с малко от млякото. Върнете при останалото мляко и бъркайте енергично до сгъстяване на крема. Оставете да изстине.
Маслото разбиваме със захарта, постепенно добавяме яйцата, жълтъка, солта, ванилията и брашното, какаото, рома и бакпулвера. Бъркаме със силиконова лопатка или дървена лъжица, може да го замесите в робот или с приставките на миксера за тесто, тъй като става гъстичко. Оставете във фризер за около 40 мин. в голям найлонов плик. След изваждане разточете заедно с плика и преместете във форма за кекс, като покриете дъното с тестото. Оставете малко за покриване отгоре. Изсипете изстиналия крем, изравнете и покрийте с останалото тесто. Изпечете за около 30 мин. на 180 С, като следите с клечица за готовността на тестото. Изстудете, обърнете и наръсете с пудра захар. Много подходящ е топлия чай в добавка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар