Бомболони





























Хе, хе, направих ги най- накрая, симпатичните малки бомболонки. Голямо гонене в тигана падна, подскачане, обръщане, премятане на всички страни, много са скокливи, докато не влязат мекички и топли, сладки и топящи се в устиците ни.

Хубаво е да се ядат още топлички, много подходящи за закуска или следобедно кафе. Или пък за похапване просто ей така, когато мишкуването не дава резултат :) Заминават като семки, без да се усетиш и си изял цяла купа, ухаят прекрасно и на вкус наподобяват нашите казанлъшки понички. Всъщност това е италианския им събрат, който може да се яде с пълнеж, с пудра захар, с течен шоколад...вариациите са безброй. Аз ги опитах с голямо любопитство, когато бях в Румъния, там също ги предлагат. Да, ама не ми харесаха особено. Моят си домашен вариант, обаче стана мммм...съвършен.  Стига съм се хвалила, ето рецептата, ако и вие сте любопитни и сте любители на поничките. Лесни са за направа, споко ☺





































1 пак. суха мая
1/4 ч.ч. топла вода
1/2 ч.ч. захар (можете да замените с 1/3 кленов сироп)
1 яйце
2 с.л. краве масло (стайна температура)
1/2 ч.ч. топло мляко
1/2 ч.л. сол
3 ч.ч. брашно (+ още малко при разточването)


за поръска: у дома беше - пудра захар с канела

+ ще ви трябва около 1/2 бутилка олио за пържене, както и дълбок тиган, тип уок

Маята разтваряме в топлата вода и малко захар + брашно, оставяме да шупне. Прехвърляме в по- дълбок съд и разбиваме заедно с яйцето, захарта, маслото, млякото и солта. Добавяме брашното, пресявайки го. Тестото трябва да стане доста гъсто и лепнещо. Оставяме на топло да бухне за 1 час. Прехвърляме на набрашнена повърхност и  разточваме на дебелина около 6-7 мм. С чашка (големината е по желание) изрязваме кръгчета и оставяме за още 15 мин да бухнат. В съд смесваме 1 ч.ч. пудра захар с 1 ч.л. канела и объркваме. Загряваме добре олио (за маслена баня), пържим за няколко секунди. Те започват сами да се обръщат. Вадим с голяма решетъчна лъжица (по- удобно е) върху  домакинска хартия. Ръсим веднага с пудрата захар. 

Ами това е, да ви е сладък петъчния ден.


















































дозата мъдрост, без която не можем:
"Imagination is more important than knowledge." - Albert Einstein




Няма коментари:

Публикуване на коментар