Най- бързата ябълкова торта


  Големите жеги започнаха, а оттам и желанието за нещо леко, без ненужно висене край печката, нещо бързо, за да има време за разходки под безкрайното синьо... Тази тортичка правих за 24 май, празник толкова светъл и само наш си, български. Обичам го този ден, за мен е сбор от толкова много изживявания. Всяка година на този ден подарявам на малечко книжка. Ех, той вече не е малечко, но книжките си вървят. Защото това е един друг, чуден свят. Много съм радостна, че Георги обича да чете, също като мен, че пише без нито една правописна грешка, нещо толкова рядко срещано при съвременните младежи. Резултат от хилядите приказки, които съм му прочела, когато беше още тооолкова мъничък. Дори не му се разбираше, но на година и половина знаеше наизуст "Работна мецана" и "Маша и мечокът" (мдаа, все за мечки си говорим у дома ☺), а на година и 7 месеца познаваше цялата азбука. Не е за хвалба това май, сега е модерно да не насилваш детето. Ама аз не съм го и насилвала, той си го искаше. Много важна е и учителката, която ще те хване за ръка от първия учебен ден и ще те поведе в този чуден свят. А в Руското училище той наистина попадна на невероятна учителка, малко са вече такива. Тя ги направи едни наистина грамотни хора. Благодарим Ви, Госпожо Монова.  
На този ден у дома винаги изваждаме знамето на терасата, отиваме да погледаме парада, любуваме се по- късно на абитуриентите, ееех колко много емоции, а вечерта сме поканени на празнична вечеря. Моите прекрасни родители имат годишнина от сватбата на този ден. Какъв по- прекрасен завършек на цветния и емоционален, български празник. Ще занеса тортата за тях, а подаръкът е нещо, което се надявам да харесат- билети за "Пепеляшка" - представление на Имперския Руски балет, създаден от моята любимка Мая Плисецкая. Каква жена, какъв талант, какво изящество и грация, Боже! 
Мамо, тате, обичам ви. Истински се гордея, че съм избрала вас за мои родители. Насладете се. 

И рецептата, за тези, които искат да опитат:


























2 пакета ронливи бисквити (тип "Еверест" например)
5 средно големи ябълки
1 к.л. канела
1 лимон
125 г краве масло
1 с.л. какао
1 ч.ч. счукани орехови ядки
1 малка кофичка заквасена сметана (250 г)
1 к.ч. пудра захар (за овкусяване на сметаната)

Настъргват се ябълките на едро ренде (ако имате кухненски робот това ще ви спести много време, просто всичко става за секунди). Лимоновата кора обратно, на ситно ренде. Смесват се и се поливат със сока от лимона, за да не почерняват ябълките. Натрошавате бисквитите, също за предпочитане в робота, добавяте нарязаното на парченца размекнато масло, орехите, канелата. Хоп и ябълките при тях. Омесвате всичко до хомогенна смес. Ще е добре да ползвате тортена форма с подвижно дъно. Обличате стените с фолио за свежо съхранение, изсипвате бисквита и оформяте с ръце тортата. Притискате добре. Оставяте в хладилник за поне 2 часа. Махате подвижния борд, измазвате с овкусената сметана, наръсвате с цедка какаото. Настянявате (както се изразява един съученик на сина ми) в хладилник за поне още два часа. Добре е да подготвите тортата от предния ден, защото колкото повече престоява, толкова по- добре се напоява бисквита. Това е, да ви е сладко с парченце торта и чаша ароматно еспресо.

И нашата петъчна доза мъдрост, тоз път съвпада с темата на публикацията:
"Няма приятелство и няма любов като тези между родител и дете."

Няма коментари:

Публикуване на коментар