Пиле със зеленчуци на сач

       Хмм, юни отминава в своята прелест, попреминаха Еньовите билки, ей къде е Петровден, ще се завъртиш наоколо и той пристигнал, чака да поведе хорото към зимата. Да му благодарим на този първи месец от лятото, че бе прохладен и ме спаси от тъй омразните ми жеги. Имаше мегдан да се позавъртя до печката, да зарадвам домашните с нещо вкусно и питателно, че видиш ли настъпва сезонът на пресните тиквички, на свежите морковки,  дъхавите домати и крехките краставички, на патладжана тъй любим у дома, все отгледани и  откъснати от трудолюбивите и неуморни ръце на моите прекрасни родители. Ще има да хрупаме сурови зеленчуци, докато ни поомръзне. И в тези не тъй горещи все още дни се получи домашен сач, много ароматен, доста хранителен, вкусен, вкусен, а с чаша бяло студено вино ммммм. Прекрасен.

Продукти:

600 г пилешко филе
2 с.л. сос от нар
50 г зехтин
200 г пресни моркови
2 малки крехки тиквички
1 глава червен лук
2 зелени пиперки
200 г синьо сирене
200 кашкавал
100 мл течна готварска сметана
сол
черен пипер
стръкче пресен босилек

Филето нарязваме на жулиени, овкусяваме със соса от нар и оставяме да се маринова поне за час в хладилника.
Нагряваме сача, омазняваме го и след като е добре загрят изпичаме месото до златисто. Добавяме зеленчуците и разбъркваме периодично. Овкусяваме със сол и черен пипер. Изключваме сача, натрошаваме синьото сирене, заливаме със сметаната, настъргваме кашкавала. Оставяме млечните да се поразтопят и смесят с месото и зеленчуците. Украсяваме с босилек. Сервираме топличко.



















   


 

  Скъпи посетителю на блогчето ми, желая ти прекрасно лято, нека е само твое, пълно с живот, създай и изживей незабравими мигове, събирай топлинка, здраве, цветове и вкусове. Живей!

    Аз по традиция взимам влакчето до Чернево, предстои ми ярък, весел, изпълнен с усмивки, смях, вкусна, чиста и истинска храна, прекрасни хора и семейна топлинка уикенд. И не искам да свършва. А петък, ееех петък е най- прекрасния ден от седмицата. Така чакан. Желая всичко това и на теб, а петъчната доза мъдрост те чака ето така:

"Най - чистата любов - майчината" - Майка Тереза

Няма коментари:

Публикуване на коментар