Банкя - малък рай само на педя от София

Още неизлязъл напълно от шумното и невъзможно гъмжило, наречено столица виждаш табела БАНКЯ - 7 км. Предчувстваш вече нещо различно и сякаш самото име успокоява ума ти, но не предполагаш къде ще се озовеш след минути. А в Банкя е прекрасно. Първото, което те запленява е кристалния въздух на Люлин планина. Дишаш, дишаш, дишаш, а сякаш дробовете ти нямат насита, искат още и още...
Къщите тук са богати, красиви, създадени с вкус и усет към детайла, личи си, че в  голямата си част тук живеят знатни люде. Изкачваш се все по- нагоре и нагоре, а в полите на планината се появават коя от коя по- гиздави къщички. Ееех, красота.

А ние ще отседнем в ей този хотел Банкя Палас. Прекрасен! По това време на годината малко преди коледните празници тук сме само ние и още две-три семейства. Стаите са светли, в приятни топли цветове, всяка с вана, навсякъде с минералната банкянска вода, тук от собствен източник.



СПА центърът е професионален, тук отсядат отборите на България, когато са на лагер- школи, навсякъде цари чистота, ред и хармония. Ресторантчето, в което се храним е за ВИП гости, издържано във виенски стил, което толкова много ми харесва ☺


Толкова за хотела, защото има нещо, което искам да споделя, нещо което за мен беше знак и истинско пълноценно преживяване.
Посещение на Клисурския манастир. Още от входнята тук разбираш, че женска ръка пипа. Всички е тъй чисто, поддържано, събрано с вкус и грабващо те.



Но най- засядащи в гърлото са изографисаните послания от Бога по стените на обителта:
"Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?"




"Понеже нищо не сме донесли на света, явно е, че не можем и нищо да изнесем"



"Като имаме прехрана и облекло, нека с това бъдем доволни"



В манастира отидохме на свечеряване, игуменката тъкмо затваряше огромните порти и прибираше кошницата с манастирско малиново сладко. На изпроводяк тя се поврътна да бие камбаната. Ееех, такава симфония не си чувал пътниче нийде по света. Сякаш хор от хиляди звънливи камбанни гласове, дирижиран от умел хоровод плисна след нас и огласи съседните върхове. Звукът се блъска в отсрещните ридове, острият вятър го разнася надалеч, а ти стоиш опиянен от тази дивна музика и красота. Сякаш Божията песен те гали и те изпраща, благославя те за една по- добра следваща година и ти благодари, че не си я забравил.
И ние ти благодарим, Господи, за всичко, което си ни дал, за очите -да се дивим, за ушите - да се наслаждаваме, за ръцете - да творим и да даваме, за нозете - да откриваме и продължаваме все напред. За дома, топлината, за родителите и децата - благословия. За двете ръце, търсещи в мрака да ни прегърнат и за добрата дума, изречена от тях...Ти Си Навсякъде, Господи.

Нека е светла Новата 2016  година, читателю. Нека са благословени дните ти, нека е леко на душата ти. Нека стигнеш мечтите си. Нека получиш свободата си. Нека!

Петъчна доза мъдрост:
Успехът е да получиш, каквото искаш.
Щастието е да харесваш, каквото получаваш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар