И... да похапнем

Ееех, тъй отдавна тук не е имало нищо за похапване ☺ Ама от онова, нездравословното, калоричното, дето само рядко си позволяваме. Затова днес две рецепти. И как иначе, след като поводът е толкова значим и величествен - Националният празник на България.
Честит празник!





Ето тези телешки руладини престояват на рафтчето с рецепти почти цяла година. И детето вече се изпренада, че някога ще ги сготвя. Усладиха му се :))





Телешки руладини:

8 телешки шницела
8 тънки резена бекон
2 малки глави лук
2 печени пиперки
250 мл телешки бульон (ако имате домашно направен ще е най- добре)
магданоз
сол
черен пипер
1 с.л. натурално царевично нишесте
10 - ина гъби печурки

Месото начукайте на тънко, посолете със сол и пипер и оставете да се маринова в хладилник за около 6 часа. Лука задушете в малко зехтин, добавете нарязания пипер и овкусете със сол и магданоз. Във всяка пържолка слагаме по 1 с.л. от цветната смес, покриваме с резен бекон, завиваме на руло и фиксираме с клечка за зъби. Готовите рулца запечатваме за кратко на силен огън в зехтин, поставяме в тавичка, заливаме с мазнината, в която сме пържили, поливаме с бульона и покриваме с фолио. Печем за час на 200 С.

Отделно запържваме гъбите, сипваме от соса, в който сме пекли, сгъстяваме с нишесте.

И, за да е пълно омазването сервираме с печени картофи и сос.





Вкусно и празнично!

И понеже е празник, сладкото изкушение няма как да ни подмине:

Кафяв кекс с шоколадова глазура






150 г краве масло
4 яйца
1 ч.ч. брашно грахам
1 пак. бакпулвер
200 г счукани орехи
8 с.л. бяло вино
1 ч.ч.кафява захар
4 с.л. какао
1 с.л. вода
2 прахчета ванилия
В малка тенджерка се слагат 125 г масло, виното, захарта, какаото и водата. Разтапяме бавно до хомогенизиране на всички продукти. От сместа заделяме 2/3 к.ч. за глазура.
Яйцата разбиваме добре и добавяме към тъмната смес. Бавно присипваме брашното, бакпулвера, орехите и ванилията. Печем в намазнена и набрашнена форма, в предварително загрята на 180 С фурна, за около 30 мин.
Глазираме щом кекса се поохлади.








Кексът е страхотен, топи се по небцето и е едно невероятно шоколадово изживяване. Достойно за голям празник.
 



 
 
 
 

Накрая искам да ви покажа снимки от моето малко китно село Чернево. Станало дом на изключително родолюбиви българи, преселници от Източна Тракия, бягали от безчинствата на турците и намерили убежище тук. Обещавам подробно да разкажа за този тъй дивен, красив и много български пристан, нататък.










Красиви пролетни дни, драги читателю ☺

Петъчна доза мъдрост: Мало знать себе цену - надо еще пользоваться спросом





















Няма коментари:

Публикуване на коментар