Мечи лук # 3








 



  • „Ххехех, колко много и вкусна пролетна храна зарадвало се мечето и потъркало доволно лапи след дъъългия зимен сън в хралупата, покрита с борови иглички. После се завтекло към горската полянка, покрита с мечешка храна и си устроило мечешко угощение., на което поканило всички верни мечи приятели. Три дни яли, пили и се веселили. И аз бях там, и аз похапнах и сега ще ви разкажа.
☺☺☺☺

Ами нали съм мечколюбител и нищо мечешко не ми е чуждо, много, ама много обичам да похапвам мечи лук (левурда, див чесън или както там още се знае).
За ползите от мечия лук ТУК и  ТУК, а днес две нови предложения от мен:
 


Картофена тарта с мечи лук


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

За форма с d=24 см
1 кг картофи
1 връзка левурда (мечи лук и див чесън)
1 яйце
100 г кашкавал
Сол
Пипер
Сух магданоз
Няколко сушени доматчета
Зехтин

Сварените и обелени картофи намачкваме с преса, може и на по - едри парчета, добавяме подправките и доматите, яйцето и смесваме всичко добре. Много вкусно е, ако се добави и натрошено сирене. В намазнена форма трамбоваме добре сместа, запичаме в предварително загрята на 200 С фурна до порозовяване крайчетата на тартата. Наръсваме с настърган кашкавал. Сервираме топло или студено с чаша вино или айран по избор.

Ядем с мечешки апетит!


Песто с мечи лук



























1 връзка левурда (мечи лук, див чесън)
1 шепа сурови или запечени (по избор) лешници
1 шепа спанак
Сол
Зехтин ½ ч.ч.
По желание 100 г пармезан
Вода при необходимост

Пасирайте до хомогенна смес всички съставки. Ако сместа е прекалено гъста добавете вода или зехтин.
Сервирайте върху вкусно хлебче.


























А сега след като доволно сме потъркали мечото стомахче, може да подремнем на сянка.
Вкусни почивни дни и топла меча прегръдка от мен ☺

Петъчна доза мъдрост:

Има съдба, която братя ни прави,
никой сам не върви в своя път.
Каквото в чуждия живот направим,
към нашия собствен намира път.

                                             Едуин Мар Кам

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар