Бисквитено руло с шипков мармалад





Продължвам със спомените от детството и неговите вкусове и безгрижие. Наскоро разхождайки се сред рафтовете в "Метро" дочух едно момче да казва на приятелката си, че му се яде шипков мармалад. Аууу, в главата ми веднага нахлу спомена за едно бурканче със син етикет и шипки, пълно с ухаещо вълшебство. Скришом започнах да гледам на рафта, докато те си избираха ☺☻, ами то има поне десет вида мармалад. Чудих се, чудих се и най-накрая реших да заложа на позната фирма, на която ние внасяме материала (от Китай разбира се). Пълно разочарование. Няма нищо общо нито на вид, нито на вкус, нито на аромат, но няма как реших да го вложа в нещо, защото иначе щеше да остане неизяден и трябваше да го изхвърля, а аз не мога да изхвърлям храна. Просто сърце не ми дава.

И така, исках да е пак нещо "спомнящо ми", та се сетих за времето, когато в магазините нямаше почти нищо и българската жена пак правеше чудесии с малко продукти, но пък качествени. Главата ми веднага роди бисквитено руло.

Ще са ни нужни:

кръгли бисквити, гледайте да нямат дупка в средата
(за всяко руло аз използвах по един пакет бисквити, при мен общо 3)
1/2 пак. висококачествено краве масло без сол и растителни мазнини
шипков мармалад
за овалване или украса по желание смлени орехови ядки, кокосови стърготини, шоколад




Маслото оставяме на стайна температура, за да се отпусне. Започваме да мажем бисквитите с шипков мармалад и ги слепваме една към друга. Слепваме всички бисквити една след друга, като оформяме дълга редичка. След като слепим и последната измазваме цялото получило се "саламче" с маслото. Пренасяме внимателно върху лист алуминиево фолио или олио за свежо съхранение и завиваме стегнато. Оставяме в хладилник да стегне (аз оставих една нощ). След като извадим овалваме в поръска по желание, моите бяха в смлени орехови ядки, едното го поръсих със стопен на водна баня шоколад. Трябва да оставите рулото да се отпусне, за да може мармалада да овлажни бисквитите, иначе става много сухо. Режем по диагонал, за да получим красива шарка.

Много е лесно, бързо и вкусно. У дома бисквитите бяха с три аромата - на масло, мляко и какао и трите рула бяха ометени за отрицатено време. Дано да ви е сладко следобедното кафе и слънчев деня ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар