Франкфуртска торта



Тесто: 
100 г меко масло
150 г захар
1 пак. ванилия
4 капки лимонова есенция
щипка сол
3 яйца
150 г брашно (пресято)
50 г нишесте
2 ч .л. бакпулвер

Крокант:
10 г масло
60 г захар
125 г счукани бадеми

Маслен крем:
1 пак. пудинг ванилия на Dr  Oetker
100 г захар
500 мл мляко
200 г меко масло

няколко супени лъжици дюлево сладко
1 компот от мандарини за украса


Тесто: Маслото и захарта за тестото се смесват и разбиват до пухкавост. Добавят се ванилията, лимоновия аромат и солта. Всяко яйце се добавя поотделно и се разбива за около половин минута. Брашното смесваме с нишестето и добавяме набързо на две порции. Изсипваме във форма за печене (22 см), заглаждаме и печем в предварително загрята на 180 С фурна около 40 мин. Оставяме да се охлади и обръщаме. Режем хоризонтално до получаване на 3 блата.
Крокант: Маслото, захарта и бадемите загряваме при непрекъснато бъркане, докато захарта се карамелизира. изсипваме върху фолио и охлаждаме.
Крем: Пудингът приготвяме според указанието на опаковката, с по- малко захар. Охлаждаме. Мекото масло добавяме по малко. Блатовете се намазват с конфитюр и с леко втвърдилия се крем. Може да сложите за малко в хладилник да стегне. Поставяме блатовете един върху друг. С останалия крем тортата се измазва отвън, посипваме с кроканта и украсяваме с мандарините.




Много вкусно.

Поствам две снимки от един неделен излет до Тетевен и водопада Скока. Прекрасна екопътека, дори и през зимата.


Да не забравяме и петъчната дозичка мъдрост:
"Най - лошото поражение - отчаянието." - Майка Тереза


Няма коментари:

Публикуване на коментар