Ягодов чийзкейк

 Започнаха жегите... Голяма част от свободното си време прекарвам в Морската градина, сутрин на плажа, в обедната почивка на някоя пейка с книжка в ръка и под полувековно дърво, наслаждавайки се на морския вятър и мириса на варненския бряг. Чудя се как ли ще изкарам това лято? С всяка изминала година приемам топлината и прякото слънце все по- тежко. Все имам чувството, че аха - аха и ще припадна. В това време ми се хапва нещо леко, сочно и ароматно, и все пак питателно. И за да разнообразя малко обичайния сладолед ви предлагам да се насладим на един летен чийзкейк.



Продукти:

подложка
60 г корнфлейкс
120 г шоколад за готвене
50 г масло

крем
400 г маскарпоне
300 мл кисело мляко
1 1/2 пак желатин
сока на 1/2 лайм
200 г ягоди
2 банана
100 г пудра захар

украса
10-тина ягодки
2 с.л. кокосови стърготини
листенца свежа мента


На водна баня разтопяваме шоколада и маслото. В купа изсипваме корнфлейкса и добавяме стопения шоколад. Объркваме добре. Форма за печене с подвижен борд обличаме с хартия за печене и изсипваме сместа. Заравняваме и изстудяваме в хладилника. През това време разтапяме желатина. Маскарпонето смесваме с киселото мляко, захарта и лимоновия сок. Добавяме желатина и плодовете нарязани на кубчета. Изсипваме крема върху блата, изравняваме и оставяме в хладилника за една нощ. Вадим от формата, панираме с кокосовите стърготини и украсаваме с ягодките и ментата.

И ммм, резултата е превъзходен, качествения тийн - контрол у дома го одобри, значи е ок.








Скъпи читателю, в навечерието на най - българския празник - 24  май ти желая добро и ведро настроение, вяра в мечтите и гордостта да носиш името българско. Не забравяй своя род, своя език и не прекланяй глава. Бъди верен на завета на дедите ни - България да пребъде. Предавай тази любов на децата си, учи ги да тачат народа си, да пазят духовността и да се гордеят да се нарекат българи! Честит празник и на порасналите деца - днешните абитуриенти. Нека силата и младостта бъдат ваш верен спътник задълго напред. На добър час!

Няма коментари:

Публикуване на коментар