Време за дом

В последните хубави есенни дни, когато времето е необичайно топло за края на ноември случайно минавам покрай любимо място в обичаната морска градина - чешмичката с момиченцето, което счупило стомничката си, докато наливало вода. Ами сега! Дали ще му се скарат мама и татко у дома! В ума ми изниква картина от началото на миналия век, когато водата от кранчето е била само мечта и децата са ходили, за да налеят студената живителна сила в стомничка.И тъй като днес е един много свят празник - Деня на християнското семейство се замислям над вечната си дилема - дали съм достатъчно добра майка, дали повече давам или повече изисквам, дали детето ми е щастливо у дома и дали обръщайки се назад след време ще си спомня за най- безгрижните си години с умиление, благодарност и мъничко тъга. Защото семейството, дома, щастието на обитателите му са най- важните приоритети за човека от вечни времена. 



Вече съм минала и запалила свещица за здравето и единството у дома, както и за тези, които не са сред нас вече, но са някъде там, пазят ни и ни чакат.... И тази вечер, както всяка друга година у дома ще има специална вечеря, масата ще бъде красиво подредена, ще запалим хубава свещ, ще отворим бутилка вино. Хм, тази година празника съвпада с деня на представянето на новото божоле - Beaujolais Nouveau. И тъй като у дома френско говорящите се увеличават :) решавам да съчетая двата празника. Лично аз съм очарована от новата реколта. Младото вино освен всичко друго, оказва се е и с изключително полезно въздействие върху човешкия организъм. Всяка капчица от ароматната течност си заслужава. Съчетаваме го с приятна, лека и много богата зеленчукова салата, снимчица на която за съжаление нямам.
Но пък снимах едни сиренки, изключително ароматни, богати като съставки и вкус, които чудесно пасват с виното. И ако решите да ги направите, няма да сгрешите, много са вкусни. У дома свършиха моментално.




Panini quattro formaggi

(или хлебчета с четири вида сирена)

250 г извара
200 мл заквасена сметана
100 г сирене фета или друго меко сирене според личните предпочитания
100 г кашкавал
100 г охладено краве масло
1 яйце
2 1/2 ч.ч. пресято брашно с 3 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
шепа маслини без костилки, нарязани
риган


Пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Добавяме маслото, маслините, ригана, изварата. Добавяме и сметаната, натрошеното сирене и настъргания кашкавал, яйцето. Поомесваме чевръсто. Ще се получи лепкаво тесто, но това да не ви притеснява. С навлажнени длани оформяме малки питки и ги полагаме в покрита с пергамент тава. Фурната нагряваме на 180 С и печем до златисто. Излизат между 25-30 сиренки. Много вкусни, както топлички за вечеря, така и за следобедна закуска. Вкусен обяд с чаша бяло или друго вино по избор, може и айран.





Петъчна доза мъдрост: Каквото можеш да направиш и каквото и да мечтаеш да направиш, започни го. Живей живота си все едно той току що започва. Йохан Волфганг фон Гьоте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар