Cassata Siciliana




                                  KасáтаСичилияна






На вашето внимание днес ще представя един типичен сладкиш за района на Сицилия, Италия. Касата Сичилияна в миналото се приготвяла само по Великден и до нея имали достъп единствено господарските домове и мъжките манастири. На монахините обаче не се позволявало да я ядат, защото мислейки си за великолепния и вкус те се разсейвали от молитвтите си.  В Сицилия царува мнението: „Достоен за съжаление този, който не яде касáта  на Великден.”

За блатовете:
1 ½ .ч. ч. пресято брашно
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
8 яйца 
1 ч.ч. захар
1 ампулка ванилия 
½ ч.ч. разтопено и охладено краве масло


За сиропа:
300 г захар
¾ ч.ч. студена вода
½ ч.ч. портокалов ликьор

За крема: 
100 г шоколадов кувертюр
¾ ч.ч. ситно нарязани сурови безсолни бадеми
3 кутийки рикота (750 г)
1 ч.ч пудра захар
½ ч.л. канела
Настъргана кора от 1 портокал

За айсинга:
200 г пудра захар
1 белтък 
2 ч.л. вода
½ ампулка ромова есенция

За украса:
Филирани бадеми
Коктейлни черешки
Кандирани портокалови корички

Подгответе 2 форми с падащ борд ~ 20 см като ги облечете в хартия за печене.  Разбийте жълтъците със захарта до утрояване на обема. Добавете ванилията и маслото.  Прибавете брашното с бакпулвера и солта. В отделен висок съд сипете белтъците заедно с щипка сол и разбийте на твърд сняг. Добавете с помощта на силиконова шпатула към жълтъчната смес и внимателно смесете. Разпределете тестото в двете тави и изпечете до готовност на 175 С в предварително подгрята фурна. Изваде и охладете добре.

Докато пече блатовете можете да приготвите сиропа. В тенджерка смесете захарта, водата и ликьора. След завиране на течността, намалете котлона и варете на тих огън около 5 мин. Отстранете от огъня и охладете. 
След това пригответе крема. Шоколада блендирайте до съвсем малки парченца. Добавете бадемите, рикотата, пудрата захар и канелата.  Настържете кората на един портокал. Разбъркайте енергично до получаване на пухкав и гладък крем. 

Вече всичко е охладено. Внимателно разрежете блатовете на още две, така че да се получат общо 4 блата. В погодящ тортен поднос поставете първия блат и с помощта на силиконова четка намажете добре със сиропа. Покрийте с 1/3 от крема. Повторете процедурата още два пъти. Последния блат само намажете със сироп. Стегнете с  тортен ринг, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилник за една нощ.
На следната сутрин пригответе айсинга. Пудрата захар разбийте с белтъка и водата до гъста кремообразна смес. Добавете ромовата есенция. С помощта на специална шпатула измажете тортата с айсинга и украсете с филираните бадеми, черешите и кандирания портокал.

Това е. Тортата не е сложна за изпълнение и  изисква  приблизително два часа от вашето свободно време. Разбира се това е специална торта, торта за ценители и не се прави всеки ден, а по подходящ повод, наличие на време и желание. Но пък резултата си заслужава. В хладилник тортата издържа около две седмици. И понеже е доста богата можете да си резвате по едно тъъъничко парченце със следобедното кафе за тъъъъничка талия в продължение на цели две седмици.

Да ви е сладко решите ли да я опитате.




Петъчно да покажа красивия залез от прозореца на офиса, тези два гларуса са тук целогодишно, а заедно с тях всяка пролет свиваме гнездо, храним, отглеждаме и пазим малките сиви топчици, които след това се превръщат в ето тези големи бели птици. Обещавам тази пролет като се роди новото поколение да го покажа. Много е интересно ☺

Топли и уютни почивни. Аз отпрашвам, следния петък ще споделям впечатления. Goodbye.





Петъчна доза мъдрост: "We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.Aristotle

Няма коментари:

Публикуване на коментар