Тутманик тре лече или любима неделна закуска

Много, ама много обичам тихите неделни утрини. Ставам рано, около 7:00 и тихо, на пръсти се измъквам от спалнята. Правя си кафе и излизам на терасата. Толкова е тихо и спокойно, звучи само лека музика от БГ радио, цветята ме докосват с нежните си главички, а аз им отвръщам с усмивка и нежна милувка. И искам този миг никога да не свършва, сякаш времето е спряло, само слънцето, свежите, току порастнали листа на дърветата, окъпани в пролетния дъжд и няколко врабчета ми правят компания. Ето за такива моменти си струва човек да живее. Някога, когато дойде време да си ида от света за нищо няма да ми е мъчно освен за красотата и музиката. Толкова са съвършени и двете. Красотата в природата, като висша форма на съвършенство и музиката, като най- великото човешко творение. И сякаш потъвам в безвремие. После, когато минава първата кола и хлопва първата врата се сепвам и бързам да направя неделна закуска за моите обичани хора.  Ето я и нея, при липса на достатъчно продукти се получи един изключителен тутманик с три вида мляко.













Ще дам пропорции за една малка тавичка, но в зависимост от броя на членовете в домакинството Вие може да увеличите количеството на всеки един от продуктите.

Тутманик tre leche

Ха, ха, това звучи като Ричард Иванов примерно, но нищо, така е по- интересно.

2 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
2/3 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. заквасена сметана
200 г  бяло саламурено сирене, предварително изкиснато във вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. лимонтузу
1 ч.л. сол
брашно за гъста каша, прибл. 2-3 ч.ч.
1/2 ч.ч. олио

Разбиваме яйцата на пяна. В киселото мляко погасяваме содата и добавяме лимонтузуто и солта, разбъркваме и изсипваме при яйцата. Добавяме олиото и прясното мляко, след това сметаната. Объркваме всичко добре. Започваме да пресяваме и да добавяме отгоре брашно, дотогава, докато получим смес за много гъсто кексово тесто. Изсипваме в тавичка намазана с олио и печем на 200 С до получаване на златист загар. Пробвайте с клечица дали ще излезе суха от печивото. Ако по нея има смес, а отгоре тутманика е готов, покрийте с алуминиево фолио и допечете. Покрийте за малко с кърпа, за да се задуши, след като извадите от фурната. Сервирайте с парченце сирене и лъжичка домашно сладко.
Голяма вкусотия.













Насладете се на закуската със семейството си и удължете максимално неделната утрин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар