Петкова пита








В неделя беше празника на една от най- почитаните български светици - Св. Петка.
Празник, каращ ни да запалим свещица и да се помолим за здравето на близките си, на децата и смирено да благодарим за всички земни дарове, с които сме били възнаградени. И нека идните дни са по - мъдри, по- спокойни, по- ведри, усмивката да не слиза от лицата ни, да приемаме изпитанията като част от пътя, който трябва да извървим, с лекота и мъдрост да ги преживяваме и да излизаме от тях по- силни и по- добри.
Традиционна за празника е Петковата пита (Петков хляб), който се получи изключително мек и уханен у дома, затова искам да споделя рецептата с вас.



Продукти:

500 г прясно мляко
1 пак. суха мая
900 г брашно
2 яйца
2 с.л. олио
2 с.л. захар
1 с.л. сол
краве масло за намазване


Затопляме леко млякото и в него разтваряме маята, добавяме захарта, олиото и толкова брашно, че да се получи гъста каша за квас. Оставяме за около 20 мин, или докато се понадигне и стане на шупли. Замесваме меко тесто с останалото брашно и оставяме на топличко и на завет, за да си почине и да втаса на спокойствие. Трябва да бухне добре. Най - добре това да стане в тава с падащ борд, на която предварително сме облекли стените и дъното с хартия за печене. Печем около 50 мин на долна скара, 180 С, предварително покрита с фолио, за да не изгаря, а след като е почти опечена и без него. Проверяваме готовността с шишче.








След готовност оставяме за около 15 мин. във фурната, а след това охлаждаме върху решетка и мажем с краве масло.  Хапваме топличка с шарена солчица, масълце и хубаво сирене. Любими хора, качествено червено вино и добро настроение в топлия и ухаещ на пресен хляб дом, са задължителната компания.




























  Ииии, дано да съм постоянна в новото си начинание, но замислям занапред под всяка публикация да има споделена мъдрост от изминалата седмица. Много обичам да чета, преосмислям, а и помня много от красивите и умни думи на велики хора.
И някак в тон с цялостния облик на блога, с най- важното за мен и като желание за едно ново и добро начало е първата от тях:

"Най- необходимото - домашното огнище." - Майка Тереза.


Топли есенни почивни дни от мен ☺
                              


Няма коментари:

Публикуване на коментар