Диетични зелеви сарми със заешко месо


Най- сетне е петък, любимият ми ден от седмицата. След дълго скитане по училищата за вадене на разни документи за малкия, голям човек, стигам и до офиса. Приятно е, спокойно, поопразнено, звучи нежна френска музика...В очакване на двата почивни дни, довечера ще спретна нещо сладичко, баклава ще е. Моето момченце много я обича, а аз днес съм настроена да се раздавам, малко меланхолично, според отминаващото лято, всъщност според всичко, което отминава....кога стана ученик в 11-ти клас моята рожба!?

Преди всичко обаче искам да покажа последното си творение с едни забравени във фризера зелеви листенца. Всъщност те бяха толкова огромни, че се наложи да ги разполовявам. И се напълни гювеча прилично и дотолкова, та повече от половината замразих, за да има запас за тогава, когато няма да имам възможност да сготвя топла и прясна вечеря, като например идущия вторник, когато съм на родителска среща.

И така, можете да си ги приготвите и Вие от следните продукти:
























заешко месо, леко сварено и обезкостено
200 г пилешки дробчета
1 ч.ч. ориз
3 с.л. доматен сос
2 с.л. вода
чубрица
копър
зелеви листа
червен пипер
1 глава лук
черен пипер
сол


   Месото, предварително сварено и обезкостено смесваме с дробчетата и смиламе в блендера до хомогенна смес. Добавяме малко мазнинка, ориза, доматения сос и водата, прибавяме нарязания на ситно лук, чубрицата и овкусяваме със сол и черен пипер. Завиваме сармички с големина по желание. На дъното на среден по големина гювеч поставяме стъбла от копър и наливаме олио. Нареждаме сармичките, слагаме чинийка да ги притисне и наливаме вода, колкото да ги покрие. Слагаме във фурната и варим около 2 часа и половина, на бавен огън.
  Тъй като заешкото месце е сухичко може да им направите сосче от кисело мляко, яйце и брашно. Може да ги запържите с червен пиперец, ако така Ви е по- вкусно. И в двата случая хапването е задължително да се полее с чаша червено вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар