Млечна прасковена торта

       И този Димитровден дойде....Лятото навън продължава, докога ли? Топло е и все още не сме посегнали към тежките зимно - есенни дрехи, към питателните храни, напротив погледа и сетивата все теглят навън, сред жълтия шпалир от листа, сред мекотата и галещата целувка на последните слънчеви лъчи. Изпращам поредното ято, събирам последната топлинка от пъстрата до пищност природа и не искам този ден да свършва. Прекрасен е, петъчно-есенен, топъл и светъл, жълт и оранжев, вкусен и богат.

   И като далечен и може би последен спомен за отминалото лято ми се иска да го отбележа с нещо фино, леко и ефирно, напомнящо слънце. И ето я - роди се прекрасна слънчева прасковена торта, защото прасковите са едни мини слънца, толкова ароматни, сочни, цветни.






Тортата не е трудоемка, резултатът е божествен.




Продукти:



за блата:
2 пакета бисквити Еверест какао
200 г меко масло
няколко капки ромова есенция

за крема:
1 и 1/2 кофичка плодово кисело мляко с вкус праскова
250 г течна сладкарска сметана за разбиване
1 пак. фикс за сметана
2 с.л. пресята пудра захар
1 пак. желатин
шепа стафиди, леко напоени в ром

за желирания блат:
1 компот от белени праскови в сладък сироп 
2 с.л. кристална захар
1 пак. желатин


Приготовление:

В блендер изсипваме натрошените бисквити, а върху тях на парченца хладкото масло. Всичко смиламе до хомогенна смес. Ароматизираме с ромовата есенция. В тортена форма с диаметър 26 см, предварително облечена с хартия за печене или фолио за свежо съхранение трамбоваме много добре сместа. Отстрани оформяме борд около 2-3 см. Поставяме в хладилник за 40 мин. да стегне добре. През това време приготвяме крема - желатина накисваме във вода за 5 мин. да набъбне, а след това на водна баня при непрекъснато бъркане го разтваряме. Не бива да завира, иначе ще бъде разрушен. Охлаждаме. Сметаната, добре изстудена разбиваме на твърд сняг, към нея прибавяме фикса, плодовото мляко, стафидите, пудрата захар и на тънка струйка желатина. Изливаме върху бисквитения блат, изравняваме и пъхваме в хладилник за 2 часа. Сиропа на компота слагаме на котлона да се затопли добре, без да завира, разтваряме захарта и разтворения по същия начин като по- горе желатин. Оставаме да се охлади. Прасковите нареждаме върху млечния блат и заливаме със сиропа. Оставяме в хладилник за една нощ. Трябва да стегне добре. Много въздушна и лека торта. Сервираме с охладено бяло вино или с чаша газирана вода.






















Е, дойде ред и на петъчната доза мъдрост, избрах една на Питагор.

Но преди това нека да ви пожелая топлото време навън да продължи и през почивните дни, да е уютно и вкусно в домовете ви и радостно в душите ви. Слънчев поздрав от Варна.

"Ако можеш да си орел, не се напъвай да бъдеш пръв сред гаргите." - Питагор

Няма коментари:

Публикуване на коментар