Зимен чийзкейк





      Най -сетне у дома.... Подготвям се за Коледа, какво по- хубаво от това! Наскоро си купих списание "Амадеус", в което имаше диск с класическа музика. Сега го слушам, толкова ми е спокойно, топло, уютно, въпреки проливния дъжд навън. О, аз обичам дъжда, но за него друг път. Изпратих детенцето и любимия, запалих си ароматна свещ и открехнах вратата на моя свят, за да споделя с теб драги читателю на блогчето ми първото си кулинарно коледно творение за тази година.









Зимен чийзкейк


1 малка опаковка кондензирано мляко (по възможност light)
300 г бял шоколад
1 пакет шоколадови бисквити, около 150 г
80 г краве масло
200 г течна сладкарска сметана
1 пак желатин
кандирани портокалови и лимонови корички
по желание за украса фъстъчен крокант

   Ще започнем с приготвяне на кандираните цитруси, защото тях можете да направите и няколко дни предварително, за да си помогнете. И така, обелвате кората на един портокал и един лимон. Най- добре е това да стане със специално ножче, но ако нямате такова, използвайте добре наточен нож и изрязвайте по възможност само кората, без бялата обвивка отдолу. Нарежете на тънки лентички, а след това на малки парченца. В тенджерка на котлона кипвате вода с разтворена в нея захар 1:3. Пускате корите и оставяте да поврат 10 минутки. Отцеждате на домакинска хартия. Маслото и бисквитите смилате заедно в блендер. В малка тортена форма, застлана с хартия за печене, трамбовате много добре с получената смес. Разтваряте желатина според указанията на опаковката. Загрявате сметаната с шоколада, прибавяте кондензираното мляко, желатина и коричките. Нека не завират. Колкото да се получи хомогенна смес. Охлаждате. Изсипвате течността върху бисквитения блат и оставяте за няколко часа в хладилник да стегне. Voila ☺

Поднесете със силно еспресо или мартини. Прекрасно е. А сега бързам, излизам да купя още някои коледни подаръци. Светла и вкусна предколедна седмица.





Няма коментари:

Публикуване на коментар