Бриоши с шоколадов крем



        Уникални, както Георги се изрази. А Георги е винаги моят мерител за сполучливостта на една рецепта, та:

За около 20 бриоша: 
100 мл топло мляко
1 пак. суха мая
~ 500 г брашно за меко, еластично тесто
1 ч. л. сол
1/2 ч.ч. захар
4 яйца
300 г краве масло, нарязано на кубчета
кората на 1 лимон

За крема: 
2 ч.ч. мляко
1 пръчица ванилия
4 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
4 с.л. царевично нишесте
400 г натрошен шоколадов кувертюр

За намазване:
1 жълтък
1 с.л. мляко
захар за поръсване (ако имате гранела)


Разтворете маята с млякото и оставете да набъбне. Смесете брашното, солта и захарта и едно по едно добавете яйцата. Прибавете набъбналата мая и омесете меко тесто. Покрийте с кърпа и оставете в хладилник поне три часа.
Кипнете млякото, добавете ванилията. Разбийте леко яйцата със захарта и нишестето и малко по малко добавяйте от леко охладеното мляко. Върнете на котлона, добавете шоколада и сгъстете до получаване на лъскав и богат крем. Изстудете и оставете в хладилник за около 4-5 часа.
Тестото разделете на около 20 равни топчици. Разточете. Сипете по малко от крема и завийте като кръгло рулце. Поставете във форма за мъфини, предварително застлана с хартиена кошничка с шева надолу. Намажете с жълтъка, разбит с малко мляко. Наръсете със захар. Оставете на топло за 1 час да бухнат. Печете в предварително загрята на 170 C фурна до приятен загар на бриошите.

Подходящи са за сутрешна закуска, следобедно кафе или десерт към основното ястие.



Петъчна доза мъдрост:
"Най-необходимото: Домашното огнище" - Майка Тереза

Няма коментари:

Публикуване на коментар