Тарта с тиквички от Лигурия

Лигурия е област в Италия, част от бившето Генуезко кралство. Оттам именно е идеята за тартата.

За тестото:

450 г брашно
250 мл топла вода
3 с.л. олио
щипка сол


Плънка:

3 малки тиквички
1 глава лук
2 скилидки чесън
150 г ориз
2 яйца
100 г настърган пармезан
100 г по - твърдичък кашкавал
риган
олио
сол


Омесваме меко тесто и оставяме на топло за 30 мин. Ориза сваряваме до полуготовност. Тиквичките нарязваме на ситно и задушаваме за кратко. Прибавяме нарязания лук, чесъна, ориза, сирената, подправките и яйцата. Объркваме добре.
Тестото разделяме на две топки, едната леко по- голяма от другата.
В намаслена тавичка полагаме по голямата топка, предварително разточена, така, че краищата да излизат от стените на тавата. Изсипваме плънката. Покриваме с другата топка, която сме разточили до размерите на самата тава. Краищата на долната кора подгъваме, така, че да се запечата като тортичка. Можете да надупчите долната или горна кора, или пък и двете, за да има къде да излиза парата при печенето и да не остане тартата клисава отвътре. Печем на 180 С до приятен загар на тестото.

Подходяща е за обяд или вечеря с чаша червено или бяло, според вкуса.

Да ви е сладко.























Петъчна доза мъдрост: "Най- голямата грешка - да паднеш духом" - Майка Тереза

Няма коментари:

Публикуване на коментар