Агнески и принцески

Хайде на поредната петъчна публикация :)) Стоя си на топличко, навън е около нулата, гледам през прозореца и ми е тооолкова уютно.

Моето момченце е много болно и наред с постоянните супички ми поиска нещо сладичко. Един от любимите му десерти е Агнес. Направих му го с голямо удоволствие, за да му доставя радост и наслада.




Агнес:

За тестото:
1 1/2 пак. качествено краве масло без примеси
1 1/2 ч.ч. пресята пудра захар
250 г брашно
3 яйца
1/2 ампулка ванилия
2 ч.ч.счукани орехови ядки, може да бъдат оставени и малко по - едрички
1/2 пак. бакпулвер

За глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
2 жълтъка (останали от тестото)
ако искате кафяв цвят по желание 1 ч.л. пресято какао

Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме на твърд сняг белтъците, добавяме изключително внимателно орехите, пресятата пудра захар, пресятото брашното с бакпулвера и единия разбит жълтък с ванилията. Останалите два жълтъка ще ни служат за глазура. В неголяма тавичка изсипваме сместа. Можете да изберете обикновена тавичка, намазана с масло и наръсена с брашно, тефлонова или стъклена, керамична тава или просто готварска хартия, но при всички случаи намажете обилно с масло, за да можете след това да отделите лесно. Поради основно белтъчната смес тестото става леко сухичко, но със следобедното кафе е един изключително приятен десерт. Изпичаме на 180 С около 30 мин или проверяваме с клечица, да излезе суха. Оставяме да изстине напълно.

Приготвяме глазура от двата разбити жълтъка и пресятата пудра захар и какаото. Намазваме сладкиша и заглаждаме с шпатула. И тук идва големия въпрос дали или? Дали ще го пъхнете обратно във фурната, за да се изсуши леко глазурата или ще го оставите да престои една нощ, за да стегне е Ваш избор и въпрос на налично време. Имайте предвид обаче, че ако го оставите да престои една нощ трябва да имате гарантирано пресни яйца, тъй като жълтъците в глазурата остават сурови. Обикновено аз го оставям така, защото е по- вкусен и сочен, но нямам вяра на яйцата в магазина, а този път нямах домашни и го пъхнах във фурната за 10 мин.

Това е един много известен сладкиш от миналото, когато нямаше изобилие на сладки по магазините. И затова изключително сполучлив и харесван от мен.


 
Винаги, когато погледна тази снимка се сещам за малкия ми син, нали сме семейство любители на мечетата, а и винаги се умилявам кога беше тоолкова мъничък и послушен.
За мама и татко ще има нещо по- сериозно - принцески за водка, рецептата от тук

Невероятно мезе за водка, бяло вино, бира. Можете да го ползвате и като добавка към зелена салата или да го похапвате просто така.

Хайде приятна почивка от мен :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар