Мариновано овче сирене

Наскоро ми попадна хубаво овче сирене, което се прави от наши клиенти за износ. Честно си признавам,че никак не обичам овче сирене, но поради факта, че е предназначено само за износ и не се предлага в родната търговска мрежа се реших да опитам да го мариновам. Пробвах три вида марината и всички ми харесаха много. Сега ще предложа последната -  медено - пикантна. Гарантирам, че специфичния аромат на овче сирене изчезва, вместо това се настанява едно луксозно усещане, наслада за небцето, подходящо предястие, мезе или лека закуска. Поднесете с добре изстудено бяло вино и меко хлебче. Остатъкът от маринатата използвайте като дресинг за салати.



Продукти:

1 кг овче сирене
200 г пресни гъби
няколко скилидки чесън
100 мл бял оцет
1/2 с.л. захар
няколко дафинови листчета
сух риган
 изсушена мащерка
изсушен босилек
бял пипер
лют червен пипер (чили)
зехтин, прибл. 500 мл
2 ч.л. мед

В 200 мл гореща вода разтваряме оцета, захарта, спускаме дафиновия лист и оставяме да заври. Прибавяме гъбите и мариноваме във вряща вода за 5 мин. Отцеждаме.
Сиренето нарязваме на малки хапки и редим в буркан ред сирене, подправки, гъби, чесън, отново сирене и така до изчерпване на продуктите. Отгоре поливаме с течен мед и покриваме всичко догоре със зехтин. Затваряме, разклащаме и оставяме да отпочине в хладилник за около 2 седмици преди консумация, като от време на време разклащаме.





Утре е Архангелова задушница, една от големите задушници в християнския календар, когато си спомняме и почитаме любими хора, които вече не са сред нас. Поверието гласи, че ако до нас бръмне мушица, пеперуда или пчеличка, това е някоя близка душа, слязла от небето, за да ни навести. Спокойствие, светлина и разбирателство в домовете ви за предстоящите почивни дни.




И петъчната доза мъдрост: (на английски е, знам, че няма да има проблем) - Patience and time do more than strenght and passion - Jean De La Fonten.

Няма коментари:

Публикуване на коментар