Солена торта "Шарлота"


  



Уау, какъв ноемвррррри настана, студено, ветровито, треперещо... Време за топъл дом, червено вино, добри приятели и гушкане ☺. Вчера чух по радиото, че 10 сек. гушкане на ден спасява от цял куп болести, ами добре съгласна съм, много приятна превенция е това.
Аз вече си отдъхвам, двете седмици сама на работа вече свършиха и сега съм тук с поредната вкусна рецепта и петъчна доза мъдрост.

   Естествено започваме с тази невероятно вкусна, питателна и красива солена Шарлота. Можете да я направите у дома с или без повод, но и в двата случая гарантирам невероятен успех.

Нужни са ни:

За 4 бр. големи, по- дебелки палачинки:                        За украса:

3 яйца                                                                                  2 пакетчета крема сирене
1 ч.ч. прясно мляко                                                            1 връзка магданоз
брашно за гъста каша                                                        зеленчуци за украса
1/2 ч.л. сол                                                                          (при мен разполовени чери    
сода за хляб                                                                        доматки, маслини, 1 сварено
краве масло                                                                        яйце)


За пълнежа:

5 средни сварени картофа
4 сварени яйца
250 г сирене тип "Дунавия"
200 г месо по желание - сварено, жарено, пушено
200 г сварен грах
100 г майонеза
300 г топено сирене
200 г заквасена сметана
1 връзка магданоз
1 скилидка чесън

Приготвяне на палачинките: Знам, че всички умеете да правите палачинки, но тези трябва да станат по- дебели, затова - разбиваме с миксер яйцата, като постепенно прибавяме прясното мляко, сода ( на върха на чаена лъжичка), солчица. Сипва се пресято брашно, докато получим смес с гъстотата на боза. В силно сгорещен тиган, намазан предварително с масло сипваме по два черпака от сместа и изпичаме 4 дебели палачинки. Намазваме ги със смес от топено сирене (200 г), 100 г заквасена сметана, магданоз и една пресована скилидка чесън. Навиваме ги на рула и ги оставяме да се по-охладят и стегнат малко, а през това време....

Приготвяме плънката: Филето режем на ситни кубчета, добавяме останалото топено сирене, сметаната, сварения грах, майонезата. Отделно се настъргват на едро ренде картофите, яйцата, сиренето. Подправяме с магданоз и черен пипер на вкус.

Сглобка: Обла купа обличаме с фолио за свежо съхранение. С остър намокрен нож разрязваме палачинките на парчета с дебелина 2 см и ги подреждаме по дъното и стените на купата, така че да не остава празно място. Върху така подредените палачинкови парченца изсипваме част от картофената плънка, притискаме добре, отгоре месната, отново притискаме и завършваме с остатъка от картофената или докато свършат продуктите. Изравняваме добре и покриваме с парче свежо фолио. Оставяме в хладилника поне за 4 часа, за да стегне добре.

Украса: В подходяща тортена чиния или поднос обръщаме внимателно тортата, махаме фолиото, измазваме добре с крема сиренето и панираме с магданоз борда. Украсяваме според личните предпочитания. Режем със студен, намокрен нож, много внимателно.

Тортата става доста хранителна предвид всички тези продукти. Повече от едно парче надали някой би могъл да изяде. Пасва добре с бяло/червено вино, светла/тъмна бира, като самостоятелно ястие, обяд, вечеря, като изискано предястие към по-лека вечеря. Доставете си едно удоволствие за студените есенно-зимни дни, когато се заседяваме повечко у дома  и ни е нужна допълнитела енергия. Все пак не прекалявайте.

Вкусни и топли почивни дни с поредната доза мъдрост.... и тя е.. че "Капката дълбае камъка не със сила, а с постоянство.






Няма коментари:

Публикуване на коментар