Шоколадов венец с крем

  Този шоколадов венец много се хареса на малечко, а той рядко харесва нещо изключително много. Обичайната фраза на въпросителния ми поглед за оценка е.. "Става". Ее, щом ме попита кога ще направиш пак, значи оценката е 6+.

Това е един сочен, вкусен и подходящ кекс с плънка за любителите на шоколада.
























Продукти:



кекс:

5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно
3 с.л. какао
3 с.л. топла вода

крем:
400 г заквасена сметана
80 г масло, разтопено на стайна температура
ванилия
150 г пудра захар
4-5 с.л. течен шоколад
1/2 ч.ч. счукани на едро лешници

украса:
50 г шоколадов кувертюр
5 с.л. от разбития крем
3 с.л. прясно мляко


Приготовление:

 Отделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме със захарта до твърд сняг (добавяме на няколко приема по малко захар). Много внимателно прибавяме един по един жълтъците. В малък съд разтваряме какаото с топлата, почти гореща вода на лъскав и гладък, без бучици крем. Леко охлаждаме. Добавяме към яйчената смес и разбъркваме леко. Пресяваме брашното с бакпулвера и смесваме, леко объркваме до хомогенизиране, не бием с миксер, а запазваме въздушната консистенция на тестото. Най-лесно това става със силиконова лопатка.
  Кръгла кексова форма с дупка в средата, намазваме обилно с масло, изсипваме внимателно сместа, леко удряме формата в плота, за да се уеднакви и изпичаме в предварително загрята на 180 С фурна. Готовността проверяваме с шишче. Не препичайте много! Изваждаме от формата и охлаждаме добре. Прерязваме вече охладения кекс на два блата, долния оставяме по - дебел. Много внимателно отстраняваме горния "капак" - трябва да остане цял. Долната половина издълбаваме с ножче и лъжичка, като оставяме около 1 1/2 см борд отстрани и отдолу. Издълбаната част може да замразите за влагане в бъдещи бързи десерти.

  Разбиваме сметаната с маслото, пудрата захар и ванилията. Внимавайте да не останат бучици от маслото, не е приятно. Сипваме крема в издълбаната половина (не забравяйте да отделите за украса), отгоре поливаме с течния шоколад и наръсваме с лешниците. Запечете ги леко преди това, вкусът е по- интензивен. Покриваме с капачето.

   Кувертюра леко разтапяме в микровълнова печка заедно с млякото.. Внимавайте, става за секунди, иначе шоколада се пресича и повече не може да се ползва. Добавяме заделения крем и разбъркваме добре. Украсяваме, като гледаме добре да се стече по всички ръбчета на разреза, за да може той да се запечата и да не се отделят двете половини. Оставяме в хладилника да стегне - поне час.

  Чудесен е, с кафе, горещо какао, мляко,чай... каквото предпочитате. Заповядайте и да ви е сладко.

  Прекрасни, топли, уютни и шоколадови почивни дни ви пожелавам с днешната петъчна мъдрост:

  "Най- приятното усещане- вътрешния мир." - Майка Тереза.



С леки изменения и по вдъхновение от  тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар