Бързи соленки




Ноември си казва думата вече, мразовити утрини, в които следваш дъха си, тялото търси топлинка, бързо преминаваш през смълчаните улици застлани с жълт килим, обгръща те аромат на печен пипер и пушек от запалените вече тук-там коминчета. Иска ми се да си остана у дома, при детето. И на него тази сутрин не му се ставаше за училище, топлата постеля тегли да останеш още мъъъничко там, сгушен под завивките. Добре е, че идват два почивни дни, в които няма да бързаме за никъде, ще си полежим колкото ни се иска, ще пием топъл билков чай, ще си четем любимата книжка, сгушени в меко одеало.

Но стига толкова мечти, това ще бъде утре, а днес...днес искам да ви напиша рецептата за изключително лесните соленки, които приготвих за Архангелова задушница. Още топли, топли свършиха, отвън са хрупкави, отвътре мекички, много вървят с айран, а може и бяло вино привечер ☺

Продукти:

3 ч.ч. пресято бяло брашно (може и още малко да ви трябва за доомесване)
400 г кисело мляко
1/2 ч.л. хлебна сода
200г натрошено краве сирене
бучка масло
малко солчица
малко мазнинка


Пресяваме брашното в подходящ съд и му правим кладенче, в което изсипваме киселото мляко и содата. Подправяме със сол, добавяме сиренето и омесваме меко тесто. С намазнени ръце правим топчета според личния вкус, които нареждаме в тава, застлана с хартия за печене. В средата на всяка соленка правим с лек натиск на пръстите вдлъбнатинка, в която слагаме парченце масло. Печем в умерена фурна до порозовяване.



Ами това е. Не ми остава нищо друго освен да пожелая по- бързо и леко изкарване на петъчния ден. И да си починете добре, че тежка седмица ни чака (поне мен, колегата е в отпуск, отсега ме боли главата ☺)


Мъдрост на деня: Ако съдбата ти затваря вратата, влез през прозореца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар