Трюфел "Смокиня"

Тази година зимата дойде с новия месец- октомври и ни свари абсолютно неподготвени. Сбогом мечти за дълго циганско лято, за разходки в есенната гора, за мириса на мокри жълти листа и топлината на отиващото си слънце.
В тези дни тъгата и чувството за преходност, за нещо отиващо си не ме напуска. Иска ми се за дълго да се скрия у дома, да не мърдам никъде, чак до пролетта. Тогава пак ще си покажа мечата муцуна навън и ще подуша свежия пролетен въздух. Абе, мечешка му работа.
Ееех, кой ми отне есента :(
Няма как трябва да се щъка насам - натам и е нужна енергийка. Ето защо нещо, което ти дава сила с първата хапка, засилва отделянето на ендорфини само с уханието си, гали небцето ти с кадифена нежност. Шоколад! Под формата на трюфел. С нещо типично есенно - смокинята. И понеже смокинята е единствения плод, който не мога да консумирам в прясно състояние, използвах сушени.







За около 20-ина трюфела:

150 г шоколадов фондан
50 мл кондензирано мляко
4 с.л. прясно мляко
1 лъжица с връхче пудра захар
60 г сушени смокини
20 г бадемов аперитив
2 с.л. чисто какао

Нарежете смокините на ситни парченца и залейте с бадемовия аперитив. През това време разтопете фондана на водна баня заедно с кондензираното и прясно мляко. Следете консистенцията да стане гладка и лъскава. Внимавайте да не го пресечете. Отдръпнете от огъня и добавете захарта и плодовете (алкохола, ако е останал също). Сложете в хладилник за 2 часа, за да стегне.
Най- лесно ще оформите трюфелите като облечете ръцете си с ръкавици за еднократна употреба, намазани с течно масло на дланите. По този начин топчето не лепне по ръкавицата и се оформя добре. Оваляйте в какао и поднесете.



Трюфелите са чудесно допълнение към бяло или плодово вино, също шампанско или розе. И чаша ароматно еспресо, разбира се.

Много топлина у дома и светлина в очите и душата ви пожелавам с поредната доза петъчна мъдрост. Благодаря, че се отбихте в моя свят.



"Най- голямата грешка да паднеш духом." - Майка Тереза

Няма коментари:

Публикуване на коментар