В очакване на Коледа

Настъпи най - прекрасното време за мен - дните преди Коледа. Зимата е моя най- любим сезон - време за топлина в камината, за светлина в душите, време за най- чистия цвят - белия, за снежинки, кожухчета, време за Дом. Веднъж, когато бях ученичка в началните класове учителката ни по български език ни възложи класна работа на зимна тема. Спомням си само отделни пасажи от съчинението си, но най- живият ми спомен беше, че тя го чете пред всички 36 притихнали мои съученици, които смятаха, че има нещо неземно в мен, щом пиша толкова хубаво. Още от тогава това са любимите ми моменти. Тогава, когато купувам подаръци за най- близките си. Дори и в ранните си детски години заделях настрана от паричките за закуска, за да мога да купя подарък на мама, татко и сестричето. Сега, когато вече имам свой дом и семейство, грижата за тях, подготовката на трапезата, обмислянето и опаковането, детайлите в украсата на всеки подарък е най- голямото ми удоволствие. Дори не самият празник, а очакването, пътят до него, осъзнаването, което носи този свят ден, радостта в очите на близките ми са моят най- голям подарък. Защото празника не е само трапези и подаръци, а и тишина, спокойствие, уют, среща с близки и приятели и радост от това да дарим и да бъдем по- добри християни.

Сега ще Ви покажа два вида коледни сладки, които измайсторих. Хубаво е да се направят поне 10 дни преди Коледа, защото, колкото повече стоят, толкова по- хубави стават.


Нутела ньоки




За две тави от фурната ще са Ви необходими:

1 ч.ч. свинска мас
1 ч.ч. пудра захар
брашно за меко тесто
1 ч. ч. нутела
1 пакетче готова смес за меденки
(ако не намерите просто смесете канела, джинджифил, индийско орехче)
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ампулка ванилия
1 пак. ванилена захар
около 1 ч. ч. кафява пудра захар за овалване

Разбиваме пудрата захар с маста до пухкав крем. Добавяме подправките, ванилията, нутелата. Пресяваме около 1 1/2 ч.ч. брашно с бакпулвера. Омесваме меко тесто бързичко, защото се размеква от топлината на ръцете. Ако е необходимо добавяме още брашно. Завиваме тестото с фолио за свежо съхранение и поставяме в хладилника за около 2 часа, за да се смесят добре съставките и да стегне тестото. В тавичката от фурната капваме няколко капки вода, за да залепне и не се размества хартията за печене. Откъсваме малка топка от тестото, разточваме на дълго фитилче и изрязваме малки цилиндърчета, тип ньоки. Подгряваме фурната на около 180 С и печем на средна скара. Много внимавайте с печенето, трябва съсем леко да покафенеят крайчетата иначе ньоките няма да са вкусни. В купа смесваме кафявата пудра захар с ванилената захар и още топли овалваме ньоките. Съхраняваме до месец в плътно затворена кутия.

И малко коледно настроение от нашия дом







Няма коментари:

Публикуване на коментар