Сега ще Ви покажа два вида коледни сладки, които измайсторих. Хубаво е да се направят поне 10 дни преди Коледа, защото, колкото повече стоят, толкова по- хубави стават.
Нутела ньоки
За две тави от фурната ще са Ви необходими:
1 ч.ч. свинска мас
1 ч.ч. пудра захар
брашно за меко тесто
1 ч. ч. нутела
1 пакетче готова смес за меденки
(ако не намерите просто смесете канела, джинджифил, индийско орехче)
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ампулка ванилия
1 пак. ванилена захар
около 1 ч. ч. кафява пудра захар за овалване
Разбиваме пудрата захар с маста до пухкав крем. Добавяме подправките, ванилията, нутелата. Пресяваме около 1 1/2 ч.ч. брашно с бакпулвера. Омесваме меко тесто бързичко, защото се размеква от топлината на ръцете. Ако е необходимо добавяме още брашно. Завиваме тестото с фолио за свежо съхранение и поставяме в хладилника за около 2 часа, за да се смесят добре съставките и да стегне тестото. В тавичката от фурната капваме няколко капки вода, за да залепне и не се размества хартията за печене. Откъсваме малка топка от тестото, разточваме на дълго фитилче и изрязваме малки цилиндърчета, тип ньоки. Подгряваме фурната на около 180 С и печем на средна скара. Много внимавайте с печенето, трябва съсем леко да покафенеят крайчетата иначе ньоките няма да са вкусни. В купа смесваме кафявата пудра захар с ванилената захар и още топли овалваме ньоките. Съхраняваме до месец в плътно затворена кутия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар