Морковен кекс



     Попаднаха ми наскоро доста моркови и се чудих как да ги употребя, за да не се развалят. Първата ми мисъл беше морковена крем супа. След като я направих обаче, се оказа, че имам доволно количество настъргани морковчета. И тъй като те са сладки, както например тиквата, ми се прииска морковен кекс. Получи се нещо неустоимо - сочен, ароматен и вкусен кекс.
Много е лесен и икономичен:

Продукти:


1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
3 яйца
2 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
кората на 1 лимон
1/2 ч. л. сол
1/4 ч.л. индийско орехче
3 ч.ч. настъргани моркови
1 ч.ч. счукани орехови ядки

Приготовление:

Разбиваме захарта с яйцата до утрояване на обема. На тънка струйка внимателно сипваме олиото и бъркаме с миксер до получаване на хомогенна смес.  В отделен съд пресяваме брашното със содата, добавяме солта, индийското орехче и лимоновата кора.
Внимателно смесваме сухата с мократа смес, прибавяме орехите и настърганите моркови. Объркваме добре. В подходяща кексова форма, предварително намазнена и набрашнена сипваме сместа и я разпределяме равномерно. Печем в предварително загрята на 180 С фурна, отначало с лист алуминиево фолио, а след около 30 мин. и непокрито за още 15 мин.

Охлаждаме и наръсваме обилно с пресята пудра захар.

Чудесна неделна закуска с чаша топло мляко, или като сладкиш към следобедното Ви кафе. Гарантирам, че ще си оближете пръстите.







Източник: gotvach.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар