Пастет от печен лук




 












   
     


     Най- вкусната храна е и най - опростената. Предлагам Ви изключително вкусно, изискано, много евтино и галещо небцето ястие. Лукът е полезен за белите дробове, а поради факта, че тук ще го използваме печен е и средство, щадящо стомаха. Щом на мен ми хареса, тъй като не обичам лук, значи че и на Вас ще допадне, надявам се.

И така:

За 2  порции:

500 г жълт лук
сол
зехтин
оцет

     Рецептата би трябвало да се изпълни в жарава, посредством заравяне на лука за 8 до 10 часа. Но поради липса на такава в градски условия, аз пекох в пръстена тенджерка, във фурна на 160 С около 2 часа. След това извадих и оставих под капак, върху решетка, за да се задуши още за час. Важно е да се знае, че лукът се пече с люспите, може само да го поизмиете леко и да отрежете връхчетата.
    След изстиване лукът се обелва и вътрешността му се счуква в хаванче заедно със сол на вкус. На тънка струйка, по малко наливаме зехтина и подправяме с оцет. Сервираме с прясно изпечени хлебчета. Идеална лека вечеря с чаша добре изстудено бяло вино. Можете да поднесете и като сос към печено на скара месо.

   Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар