Вита баница за Симеоновден

      





Наскоро пре-прочетох "Златният век" на Андрей Гуляшки, разбира се се нов поглед, през призмата на времето. Книга, казваща и даваща много. Книга, според която е велико да се наричаш българин. Наскоро отмина и зимния Симеоновден - 1-ви септември, началото на новата църковна година, начало на най- богатия сезон - есента. Тогава, когато човек бере плодовете на своя труд. Толкова много багри, аромати, цвят, вкусове и урожай. Толкова много красота. Хубаво е на този ден да не перем, да не простираме, за да не са празни класовете. Добре е също така да купим някакъв, макар и малък нов домакински съд. И да не забравяме да запалим свещица в църквата, да се помолим все така да има хляб и изобилие на трапезата, мир по света и в душите ни.
       И аз повлияна от наскоро прочетенената книга и от идващия празник, реших да го почета подобаващо, макар и да нямаме именик у дома. Реших да направя традиционната за този ден баница. За нея е нужно да си набавим:

За тестото:

~ 700 г брашно
5 с.л. олио
1 и 1/2 ч.ч. разтопена свинска мас
1 с.л. твърдо краве масло
2 ч.ч. хладка вода

За плънката:

5 яйца
300 г натрошено краве сирене




   В пресятото със солта брашно правим кладенче и сипваме олиото и водата. Замесваме меко тесто, което разделяме на 6 еднакви топки. Разточваме всяка една от тях на набрашнена повърхност с диаметър ~ 20 см и ги оставяме завити с влажна кърпа за около половин час на стайна темепература.
   След това разточваме всяка питка на тънка кора, която мажем обилно със свинска мас и я прегъваме на две. Всички подготвени кори пъхваме в найлонов плик, добре намаслен и го оставяме за 1 час в хладилника.
   Подмазваме тавичката, в която ще печем, всяка кора разточваме максимално възможно, отново я мажем със свинска мас и наръсваме от плънката. Завиваме на охлюв, напръскваме баничката с масло и печем в гореща фурна, отначало под фолио, а след това без. Можете да разточвате върху царевично или типово, или пък грахам брашно, както направих аз, затова и моята баничка е малко тъмничка.

    Вкусно е, за закуска с айран, за вечеря с червено вино или просто за похапване. Можете да поканите гости и да споделите празника. Щастлива есен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар